Новини

 

Наукові мости між Україною, Німеччиною та Австрією

16.05.2017

Потужний крок до інтеграції в європейський науковий простір,  обмін досвідом та науковими здобутками, актуальні наукові дослідження, цікаві доповіді, емоційні дискусії та масштабні перспективи співпраці між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та університетами Німеччини й Австрії – так можна охарактеризувати міжнародну науково-практичну конференцію «ЛІНГВІСТИКА ФАХОВИХ МОВ, ТЕРМІНОЗНАВСТВО, ПЕРЕКЛАД», що відбулася 11-12 травня 2017 року в Інституті філології.

Конференція організована кафедрою германської філології та перекладу Інституту філології і Центром німецької мови ІФ за підтримки Німецької служби академічних обмінів DAAD та Австрійської служби академічних обмінів OeAD.

У відкритті конференції проректор КНУ проф. П. Бех, заступник директора Інституту філології к. філол. н. Г. Черненко, завідувач кафедри германської філології та перекладу д. філол. н. М. Іваницька, заступник керівника відділу культури, освіти та меншин Посольства Німеччини в Україні Д. Лісснер, голова Інформаційного центру DAAD д-р Г. Ціммерманн, керівник проекту Фонду Ганса Зайделя в Україні Д. Зайберлінг.

Доповідь проф. Т. Кияка, присвячена культурному діалогу між країнами-учасницями Україною, Німеччиною та Австрією символічно відкрила горизонти для обговорення культурної та наукової співпраці між Києвом, Лейпцигом, Візбаденом, Майнцом та Ґрацом.

Один із перших німецьких лекторів у КНУ імені Тараса Шевченка  д-р. Л. Кунч засвідчив своєю доповіддю нерозривність традицій, порівнявши "слова року" кінця 80-х років із сучасними "словами року".

Перспективність міждисциплінарних досліджень у філології визначили теми доповідей керівника Інституту імені Гердера Лейпцизького університету проф. д-ра К. Альтмаєра, лектора DAAD маг. Д. Клаппера та д-ра М. Ванжі з Кельнського університету. Перекладознавчим дослідженням були присвячені доповіді проф. Р. Макарської з Ґермерсгаймського університету імені Йоганнеса Ґутенберґа, проф. Р. Мура та маг. Г. Фляйшманна з університету м. Ґрац, д. філол. н. доц. М. Іваницької, к.ф.н. доц. В. Радчука та к.ф.н. доц. М. Дорофєєвої, які представляли наш університет.

На секційних засіданнях обговорювалися питання термінології  та перекладу фахових мов, а також міждисциплінарних підходів до германістичних студій.

 Під керівництвом відомого термінознавця проф. Т. Кияка було покладено початок термінологічному товариству, що ставить перед собою мету розвивати та вдосконалювати українську термінологію.

Практичним майданчиком для реалізації теоретичних напрацювань у галузі германістики став майстер-клас «Динаміка у групі на заняттях з німецької мови: навчатися активно, весело, креативно».

Конференція стала помітним кроком до розширення міжнародних зв'язків КНУ імені Тараса Шевченка. Під час її проведення обговорювалися перспективи міжнародної співпраці: розширення партнерських відносин з Лейпцізьким університетом та налагодження співпраці з університетом м. Ґермерсгайм (Німеччина), можливості проведення спільних проектів та цікаві ідеї щодо запозичення німецького досвіду.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024