Новини

 

Нові стандарти вищої освіти у партнерстві КНУ і університету НОВІА

25.04.2017

Цьогорічний квітень видався активним періодом у реалізації академічних обмінів між факультетом психології КНУ імені Тараса Шевченка та НОВІА університетом прикладних наук у Фінляндії в межах діючої з 2015 року двосторонньої угоди за програмою Еразмус Плюс Глобал.

На початку місяця НОВІА університет в м. Ваасі відвідали декан факультету психології професор Іван Данилюк і заступник декана факультету з міжнародного співробітництва Світлана Пащенко.

За словами Івана Данилюка, мета візиту обговорення перспектив подальшої співпраці між університетами в межах програм Глобальної мобільності та Кредитної мобільності, а також створення спільної аплікації для участі в конкурсі програми академічної мобільності Еразмус Плюс Глобал на 2019-2021 роки.

«Протягом тижневого візиту відбувся обмін кращими викладацькими практиками в галузі соціальних наук та лідерства. Ми обговорили стратегію інтернаціоналізації університетів-партнерів завдяки участі в програмі Еразмус Плюс Глобал», сказав декан.

Доцент Світлана Пащенко прочитала цикл лекцій з дисциплін «Лідерство у мультикультурному середовищі» та «Соціальна робота з особами, залежними від вживання психоактивних речовин» на теми «Соціальні зміни та лідерська поведінка», «Індивідуальні стилі лідерства», «Підтримуюче лідерство у соціальній роботі та інших видах професійної діяльності» та «Особливості роботи з алко- та наркозалежними клієнтами в Україні» для студентів бакалаврату спеціальності «Соціальна робота».

Вона розповіла, що під час перебування в НОВІА українські науковці не тільки читали лекції, а й відвідували їх. «Дуже цікавою була лекція професора Соні Куртен-Вартіо з проблем лідерства у мультикультурному суспільстві», зауважила Світлана Пащенко.

Іван Данилюк і Світлана Пащенко відвідали центральну міську університетську бібліотеку м. Вааси. Ознайомилися з організацію роботи платформи навчання та розвитку студентів у бібліотеці, провели консультації зі старшим бібліотекарем Гун Вестман з питань роботи бібліотеки з викладачами університету, створення е-курсів, підготовки вебінарів тощо.

Керівники факультету кажуть, що найбільш хвилюючою та довгоочікуваною виявилася зустріч з шістьма студентками факультету психології, які наразі навчаються в НОВІА. «Студенти та поділилися з нами враження про навчання у Фінляндії, розповіли про набутий досвід академічної і соціальної взаємодії зі студентами та викладачами університету-партнера», зазначила заступник декана.

Декан факультету психології та його заступник  зустрілися з керівником та співробітниками міжнародного відділу НОВІА університету для підсумування двох триваючих проектів академічної мобільності Еразмус Плюс Глобал, підготовки фінального звіту за проектом 2015-2017 років та окреслення перспектив подальшої співпраці між університетами.

 Іван Данилюк, підкреслив й той факт, що в рамках візиту відбулися перемовини з деканом факультету соціальних наук доктором Тоні Пелфолком щодо входження КНУ імені Тараса Шевченка до консорціуму університетів з метою проведення спільних досліджень у галузях геронтології, соціальної роботи та розвитку здоров’язбережувальних технологій.

«Внаслідок візиту розширено квоти для студентів і викладачів КНУ імені Тараса Шевченка для навчання та викладання в НОВІА університеті в межах програми академічної мобільності: у 2018 році в НОВІА навчатимуться 9 студентів, а також викладатимуть 4 науково-педагогічних працівники факультету психології. Натомість ми очікуємо на навчання четверо студентів з Фінляндії в межах Еразмус Плюс програми»,   підсумував результати поїздки декан факультету психології.

Перебування в НОВІА завершилося зустріччю з Президентом НОВІА університету професором Оріяном Андерсоном та представником Міністерства освіти Фінляндії Йохимом Страндом на урочистому заході відкриття нового корпусу НОВІА університету в кампусі м. Вааси.

Варто зазначити, що з 18 по 22 квітня на факультеті психології перебувала з візитом професор з НОВІА університету Соня Куртен-Вартіо. Вона прочитала лекції студентам освітніх програм «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота» на теми «Сучасні виклики для соціальної політики: фінська перспектива» і «Фінська модель підтримки родин у стані скрути», взяла участь у роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції «Психологічна освіта в Україні: традиції, сучасність та перспективи», а також у заходах Міністерства юстиції України з питань розбудови пенітенціарної системи.

Розвиток співробітництва передбачає візит до КНУ імені Тараса Шевченка начальника Відділу міжнародного співробітництва НОВІА університету прикладних наук пані Камілли Пундарс-Міттс у червні 2017 року для обговорення перспектив спільної участі наших університетів у програмах міжнародної академічної мобільності.

Прес-центр

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024