Новини

 

Леонід Ушкалов: «Українська культура часів Шевченка»

19.04.2017

21 квітня у Національному музеї Тараса Шевченка (б-р Т. Шевченка, 21) відомий шевченкознавець професор Леонід Ушкалов прочитає відкриту лекцію «Українська культура часів Шевченка». Ця подія відбудеться з нагоди виходу абетки-енциклопедії «Шевченко від А до Я», що написав Леонід Ушкалов, проілюструвала Анастасія Стефурак, а видало «Видавництво Старого Лева».

Професор Леонід Ушкалов познайомить аудиторію з Тарасом Григоровичем, його середовищем, покаже контекст у якому жив, творив і зростав Кобзар. Він розповідатиме про Шевченка з неочікуваних  точок зору, зосередившись на ньому як на людині, що має свої смаки та уподобання, та показавши наскільки він вагомий у світовому контексті, а не лише українському.

«Шевченко від А до Я» - продовження серії абеток-енциклопедій «Видавництва Старого Лева», у якій відомих діячів української культури показано з неочікуваного і дуже людяного боку. Це неймовірної краси арт-бук для родинного читання, завдяки якому і діти, і дорослі дізнаються не лише біографію талановитого живописця, ґравера, прозаїка, драматурга, співака, актора, скульптора, фотографа Тараса Шевченка, а полюблять його так, як можна любити друзів. Адже цікавим і близьким Тараса Шевченка роблять не тільки (і не стільки) біографічні дати - народився, виріс, написав, помер -а значно інтимніші речі: смаки, думки, уподобання... Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв заглядатися - карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це є у книжці, яка впорядкована за ключовими словами, розміщеними за абеткою. Кожне слово (кіт, чай, зорі, тополя, Україна і тд.) - ключі до біографії і життя Шевченка.

«Ця книжка – це яскрава картина життя, сповнена світла, радості, любові, віри й надії, а ще – відкритості до світу, - говорить Леонід Ушкалов. - І, мені здається, художниця Анастасія Стефурак дуже тонко відчула оцю мою основну настанову й зуміла втілити її в просто розкішний візуальний ряд. Я давно мріяв про таку книжку».

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024