Новини

 

Герой України Ігор Гордійчук про АТО і військовий досвід

18.04.2017

На урочистому заході, присвяченому третій річниці АТО, Герой України Ігор Гордійчук зустрівся з курсантами Військового інституту КНУ. Генерал-майор проаналізував динаміку розвитку військового протистояння на сході нашої країни, розповів про події весни 2014 року, свідком і учасником яких він був, та поділився власним баченням сучасних методів ведення бойових дій з використанням новітніх технологій.

Ще в 2014 році тоді ще полковник Ігор Гордійчук брав участь у багатьох операціях, зокрема командував діями по поверненню під контроль ЗСУ стратегічної висоти, кургану Савур-Могила; брав активну участь в  організації коридору для виводу з так званого «Ізваринського котла» трьох бригад ЗСУ та кількох прикордонних підрозділів.

«Ви мусите вже зараз навчитися мислити креативно; знаючи всі правила ведення бою, діяти нестандартно, несподівано для противника і ефективно з точки зору реалізації загального плану дій командування, а не лише для отримання тимчасових переваг над окремим підрозділом ворога, що безпосередньо перед вами», - наголосив бойовий командир, який усі свої рекомендації перевірив у реальних кривавих боях, отримуючи тяжкі поранення і втрачаючи побратимів.

Нині начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна Герой України Ігор Гордійчук багато розмірковує над долею і перспективами сучасної військової освіти. Він упевнений, що навчання майбутніх командирів має бути не лише якісним, але й індивідуально спрямованим. Викладачі повинні виявляти схильності й природні здібності молодого офіцера, давати кожному курсанту можливість проявити себе і в подальшому реалізувати набуте у навчальному закладі під час безпосередньої служби.

Запорукою успіху будь-якої військової операції генерал-майор вважає повноцінну медіа-підтримку цієї операції, здійснення заходів з інформування місцевого населення в зоні бойових дій і суспільства в цілому. Згадуючи свій досвід війни в Афганістані, він підкреслив: «Жодної успішної операції ми не могли провести там, бо нам не довіряли місцеві, ми не могли достукатися до їхньої свідомості. Ми до самого закінчення операції залишалися для них чужими й незрозумілими «шураві» - на відміну від «своїх-в-доску-хлопців» з американської армії, які завжди поводилися приязно, надавали щедру гуманітарну допомогу і активно та зрозуміло висвітлювали у ЗМІ буквально кожен свій крок».

Офіцер, який свого часу очолював загін спецпризначення, що виконував завдання глибинної розвідки в тилу противника, наголосив на необхідності проведення інформаційних операцій, в першу чергу, для мешканців окупованих територій, бо інакше ми, навіть вигравши війну, ще довгі десятиліття матимемо численні проблеми, зумовлені деформованою російською пропагандою психікою мешканців цих територій. Він наголосив на важливості підготовки військових журналістів, здатних вести інформаційну війну.

Зустріч виявилась дуже цікавою і плідною для майбутніх офіцерів. Було багато запитань і відповідей. Герой України розповів про всі значні події, що відбулися з ним під час проходження служби на Сході України, про найважчі бої серпня 2014-го року, про те як зумів вижити. «Я оптиміст. Я вірив у те, що все буде нормально. Повинен. Досвід маю. Вірив, що ми переможемо. І ми переможемо сто відсотків, з гарантією! Час, потрібен тільки, час», - наголосив, підсумовуючи, Ігор Гордійчук.

Наприкінці зустрічі тво заступника начальника Військового інституту по роботі з особовим складом підполковник Павло Коротченко подякував Герою України за його подвиги і патріотизм, вручивши пам’ятну відзнаку та квіти.

Богдана Дереш, курсант ВІКНУ

Олена Мокренчук, військовий журналіст,

слухач журналістських офіцерських курсів ВІКНУ

Прес-центр

 

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024