Новини

 

Професор Гарварду Григорій Грабович прочитав лекцію в Інституті філології

29.03.2017

На запрошення кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості до Інституту філології завітав професор Гарвардського університету Григорій Грабович. 28 березня літературознавець прочитав студентам лекцію "Як Шевченко став Шевченком".

Григорій Грабович почав розмову з визначення різновидів національного героя, щоб обговорити, як Шевченко став пророком, месією, поетом національного масштабу. "Сакральний момент іконічності відсуває вбік момент пізнавання. Національний поет-пророк створений моментами рецепцій, а не є народженим", – сказав науковець.

Процес іконізації Шевченка недосліджений, тож літературознавці, за словами Григорія Грабовича, є детективами. Учений підкреслив, що є багато невивчених аспектів життя і діяльності Шевченка. Це стосується зокрема багатьох моментів його дитинства і юності. Варто зауважити, що після повернення із заслання українські критики вже іменують Шевченка пророком.

Учений назвав етапи сакралізації образу Шевченка. Цікаві формальні явища його постаті. "Він переходить від писемного до усного ладу, міняючи настанови, – дуже сильний експериментальний компонент", – підкреслює професор. Звернення до національної пам'яті не менш важлива складоватворчості поета.

"Шевченко впроваджує ще один архіважливий компонент –  психологічне самовписування у свою поезію, що проявляється у ряді автобіографічної поезії". Такий наголос на психологічних станах, бачення себе і свого покликання, пророчість і апокаліптичність, за словами Григорія Грабовича, і зробила з Шевченка величну постать, яку знає весь світ.

Лекція засновника Наукового товариства імені Тараса Шевченка у США викликала шквал емоцій та оплесків. Зацікавлені студенти ставили професору багато запитань, дізнавалися його думку щодо десакралізації образу.

Під час короткочасного візиту в Україну професор мав кілька зустрічей, відкритих лекцій, а 29 березня в Національному музеї Шевченка відбудеться презентація видання "Тарас Шевченко в критиці" за участі видатного літературознавця.

Каріна Дорошенко, прес-центр Інституту філології

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024