Новини

 

Світлий Тарасів День в Шевченковому Університеті

09.03.2017

Цитуючи слова  відомої пісні, «йдемо до нього, до живого», йдемо щороку всією університетською родиною в березневий день народження Пророка, святого оберега України на всі сторіччя і віки. Кладемо квіти, вшановуємо, звіряємо думки, чи живемо за його «Заповітом», співаємо «Реве та стогне Дніпр широкий…», щоб розбудити всіх, хто спить. Так було і сьогодні 9 березня у 203-ю річницю з дня, що привів у світ Тараса Шевченка.

А потім вітаємо в Актовій залі тих, хто  своїм служінням людям, своєю творчістю удостоєний високого звання Лауреата Шевченківської премії. Сьогодні це були лауреати різних років. Відомий поет, драматург, громадський і політичний діяч Герой України Іван Драч, поет, журналіст, критик, Голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан, письменник, громадський діяч, народний депутат кількох скликань Володимир Яворівський, український майстер художнього слова Анатолій Паламаренко, літературознавець, професор  Михайло Наєнко, поет, критик, професор Юрій Ковалів.

Представляючи гостей товариству, ректор Леонід Губерський наголосив, що ім’я Тараса Шевченка нерозривно пов’язане з Університетом, а Університет, так само нерозривно, пов’язаний з Шевченком.Тож його невмируще Слово завжди на сторожі і завжди з нами. І сьогодні воно актуальне, як ніколи. У цьому весь геній Тараса, який своїми  передбаченнями так точно описав для нас нашу історію, минулу і прийдешню.

Кожен з гостей знайшов свої слова для окреслення значення  Тараса Шевченка для України, для непростого нашого сьогодення, а Народний артист України Анатолій Паламаренко прочитав поему «Сон» так, як тільки він вміє її читати.

Урочистості цього дня закінчилися показом вистави театру української традиції «Дзеркало» - «Сон Кобзаря», яку поставив на сцені режисер Дмитро Сторчоус.

Завтра, 10 березня, Шевченківські урочистості пройдуть в Інституті міжнародних відносин, Інституті журналістики, на економічному факультеті, на факультеті комп’ютерних наук та кібернетики. В Інституті філології відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Всесвіт Тараса Шевченка».

 

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024