Новини

 

«Єсть на світі доля…»

07.03.2017

В переддень широкої програми урочистостей до203-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка у Галереї актової зали Головного навчального корпусу Шевченкового університету відбулося відкриття виставки професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, члена Національної спілки художників України, заслуженого діяча мистецтв України Галини Галинської «Єсть на світі доля…».

Експозиція поєднує роботи різних років виконані за мотивами творів Тараса Шевченка. Зокрема, упізнаваними є образи й сюжети з «Гайдамаків», «Катерини», «Утопленої», «Сліпого» та інших творів поета. На картинах Галини Галинської переважає традиційне чорно-біле поєднання барв, а за технікою виконання тут є роботи, виконані вугіллям, офорти й літографію.

Організаторами виставки виступили проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров такерівник Відділу академічної мобільності КНУ Оксана Данильченко.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Леонід Губерський. Він відзначив високий мистецький рівень доробку Галини Галинської та символічність образотворчої Шевченкіани на пошану художнього хисту Тараса Григоровича в стінах університету.

Серед запрошених на відкриття виставки Галини Галинської були:

Іван Драч – український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч, а віднедавна – ще й Почесний доктор КНУ;

Валерій Шевчук – письменник-шістдесятник, майстер психологічної і готичної прози, автор низки літературознавчих та публіцистичних праць, інтерпретатор українського літературного бароко;

Тарас Компаніченко – активіст українського культурного опору у пост-радянські часи. Кобзар, бандурист і лірник, лідер гурту «Хорея Козацька»;

Марина Юр – кандидат мистецтвознавства, співробітниця Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ України.

Окрім почесних гостей Галину Галинську своїми виступами підтримали ректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Андрій Чебикін та народний художник України, академік НАМУ Василь Перевальський.

Першими глядачами стали не тільки студенти НАОМА й самої Галини Галинської, а й викладачі та студенти Інституту філології, заступники Директора Інституту філології Надія Янкова та Галина Усатенко.

На завершення урочистостей ректори обох ВНЗ підписали угоду про наукову, навчальну та культурну співпрацю між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та Національною академією образотворчого мистецтва і архітектури.

Присутні ж на відкритті виставки ще довго насолоджувалися вокальними композиціями Тараса Компаніченка.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024