Новини

 

«Волинь '43. Чому пам'ять розділяє поляків та українців?»

01.03.2017

28 лютого 2017 року на історичному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка відбулася дискусія «Волинь '43. Чому пам'ять розділяє поляків та українців?».

Актуальну проблему польсько-українських відносин представляли директор Інституту політичних студій Польської академії наук Ґжеґож Мотика та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович. Модерував дискусію головний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України Юрій Шаповал. У заході взяли участь близько 100 дослідників, представників громадськості та польських і укранських ЗМІ. Зустріч відкрила директор Польського інституту в Києві Ева Фіґєль.

Передумовою зустрічі стала багаторічна професійна дискусія Ґжеґожа Мотики та Володимира В’ятровича щодо причин та ходу масових вбивств польського та українського цивільного населення на Волині, Галичині та території східних воєводств сучасної Польщі у 1943-45 роках, що відображена у численних наукових публікаціях. У 2011 р. вийшли друком книги Ґжеґожа Мотики «Від Волинської різанини до операції 'Вісла'. Польсько-український конфлікт 1943-1947 років» (у 2013 р. видано український переклад) та Володимира В’ятровича «Друга польсько-українська війна 1942–1947».

 Упродовж багатьох років обмін думками між ними відбувався на шпальтах періодичних видань та інтернет-порталів. З ініціативи Польського інституту в Києві та за підтримки історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вперше відбулася їхня публічна дискусія на цю тему.

В останні роки, у зв’язку з діями та заявами польських і українських парламентарів, питання конфлікту на згаданих землях набуло особливої політичної гостроти. Відкрита дискусія двох провідних спеціалістів із даної тематики стала важливим кроком до кращого розуміння громадськістю причин проблем, що виникли в польсько-українських взаєминах на історичному грунті.

 

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024