Новини

 

Почесний доктор КНУ Ів Мелі (м. Страсбург) став лауреатом Gregorio Weber Award

27.02.2017

Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ів Meлі (Yves Mély) став лауреатом найпрестижнішої міжнародної нагороди Грегоріо Вебера (Gregorio Weber Award) за видатні досягнення в галузі  теорії і практики флуоресцентної спектроскопії, про що було оголошено на щорічних зборах біофізичного товариства в Новому Орлеані, штат Луїзіана.

Ів Meлі є професором факультету фармації Університету м. Страсбург. Він захистив докторську дисертацію в галузі біофізики в університеті Луї Пастера в Страсбурзі в 1988 році. Після стажування за підтримки стипендій фон Гумбольдта в інституті  біофізики Макса Планка у Франкфурті з 1998 р. він працює професором біофізики факультету фармації. З 1999 року очолює наукову групу  "Біофотоніки молекулярних і клітинних взаємодій". У 2009 році був призначений директором лабораторії біофотоніки і фармакології UMR 7213 CNRS.

Професор Meлі є автором понад 270 публікацій. Його наукові інтереси зосереджені на розробці і застосуванню флуоресцентних методів та високочутливих флуоресцентних зондів у дослідженні мембран, білків і нуклеїнових кислот, у вивченні молекулярних механізмів у клітинах з метою, зокрема, розробки ефективних ліків проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ-1). В цьому напрямку він плідно співпрацює з науковими групами професорів хімічного факультету КНУ  В. Пивоваренка і О. Запорожець. З 2011 р. професор Ів Meлі є постійним головою комітету міжнародної конференції  з флуоресцентної спектроскопії, а також він є засновником і головним редактором міжнародного журналу Methods and Application in Fluorescence. Він -  членом Французького Національного комітету наукових досліджень та Національного комітету університетів.

20 червня 2011 року Вчена рада КНУ присвоїла Іву Мелі звання Почесного доктора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Щиро вітаємо колегу  професора Іва Мелі із заслуженою нагородою!

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024