Новини

 

«То була неволя…»

19.01.2017

18 січня 2017 року Рада ветеранів, Музей історії університету, представники історичного факультету та Військового інституту КНУ долучилися до відзначення 75-их роковин від початку вивезення цивільного населення на примусові роботи до Німеччини.

Національний музей історії України у Другій світовій війні презентував музейну колекцію та нові дослідження проблеми остарбайтерів, про яку раніше воліли не згадувати.

Серед запрошених гостей були ті, хто пережив трагічні події і прийшов поділитися спогадами, були історики й краєзнавці, дослідники й колекціонери, родичі й представники громадських організацій.

На примусові роботи до Третього рейху у 1942-1943 роках було вивезено 2 млн. 400 тис. осіб. 48% усіх вивезених з СРСР становили українці. Наприкінці війни повернулися лише 1 млн. 800 тис.

Серед зібраних документів понад 1000 експонатів музейної колекції, чимало записаних усних історій, свідчень, фотографій, реєстраційні картки колишніх остарбайтерів, адреси підприємств, підземних заводів і концтаборів. З представлених листів видно, що більшість примусових робітників мріяли повернутися додому. Жага до життя, віра і любов допомагали вижити, і неволя їх не зламала. Проте вже на Батьківщині більшість з тих, хто повернувся з Німеччини, ставали репатріантами й проходили через фільтрацію концтаборів.

Міжнародний військовий трибунал у 1946 році у Нюрнбергзі визначив примусову працю іноземців, що її використовували в нацистській Німеччині, злочином проти людяності та порушенням норм міжнародного права.

Події Другої світової війни, життя українських остарбайтерів – то страшна трагедія, що має стати засторогою у майбутньому.

 

Недзельська Вікторія,

секретар Ради ветеранів університету

Прес-центр

 

Село в снігах, як чаша кришталева, у срібних жилках скованих джерел. Ідуть у білих каптурах дерева, понамерзали брови у дерев.

Джерело: http://dovidka.biz.ua/virshi-lini-kostenko-pro-zimu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024