Новини

 

Відбулась презентація книги “Переяславський скарб Михайла Сікорського”

01.11.2006
Презентація книги Миколи Махінчука “Переяславський скарб Михайла Сікорського” відбулась в актовій залі головного корпусу Київського національного університету імені Тарас Шевченка 31 жовтня 2006 року. Оскільки Михайло Сікорський випускник історичного факультету, організатором презентації виступив саме цей факультет. Окрім автора та головного героя на презентації були присутні: Леонід Андрієвський, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, директор видавництва “Криниця”, яке видало цю книгу, Борис Войцехівський, голова комітету з організації музею "Заповіт" Тараса Шевченка в Переяславі, та Володимир Стадніченко, заслужений журналіст України, письменник.

Під час презентації ректор Київського університету академік Віктор Скопенко зазначив: “Кажуть, що будь-який університет славетний тим хто тут працює, хто вийшов з його стін і завжди називають видатних випускників того чи іншого ВНЗ. А на сьогоднішній презентації всі гості випускники Київського університету. Давайте ми привітаємо наших гостей, побажаємо їм здоров’я, щастя, хорошого настрою”. Також Віктор Васильович запросив їх частіше відвідувати наш університет, спілкуватися з студентами, ділитися життєвим досвідом.

Головний герой книги — Михайло Іванович Сікорський, творець і незмінний директор Переяслав-Хмельницького історичного музею, потім однойменного історико-культурного заповідника і, врешті, генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». За 55 років очолюваний Михайлом Івановичем колектив створив 26 оригінальних музеїв, слава про які лине далеко за межі України.

Та сам автор зазначає, що : «Книга не тільки про переяславський скарб і про Михайла Сікорського. Вона значною мірою присвячена історії України. Книжка - художньо-документальна. У ній багато художніх оповідей, але на документальній основі, починаючи від часів хрещення». Автор знайомий з героєм своєї книги більше тридцяти років. « Наша дружба розпочалася в 70-ті і я зрозумів, що Михайло Сікорський така людина, про яку не можна не розказати», - зауважив Микола Махінчук. На сторінках книги описано багато цікавих історій пошуку унікальних експонатів, маловідомих фактів життя і діяльності Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, Григорія Сково-роди і Тараса Шевченка, інших видатних людей, доля яких була пов'язана з Переяславом.

Ім’я Михайла Івановича Сікорського відоме далеко за межами України. Саме завдяки його зусиллям колись Історичний музей у Переяславі-Хмельницькому перетворився на Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», а сам він дуже скромна людина. На презентації він не був багатослівним. Михайло Іванович подякував усім за проявлену цікавість до його праці та зауважив: “Велике щастя коли ми щось робимо, а для мене велике щастя, що я присвятив своє життя музею”.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024