Новини

 

…Хто з каменя плекав троянди

14.12.2016

…Хто з каменя плекав троянди

9 грудня 2016 р. у Центрі кримськотатарської мови та літератури Інституту філології КНУ відбувся захід, присвячений пам’яті відомого кримськотатарського письменника Ризи Фазила під назвою «Ta? üstünde gül östürgen  ecdatlarn?ñ izinden ketkenge...» («Пам’яті нащадка тих, хто з каменя плекав троянди»).

Риза Фазил – відомий кримськотатарський письменник, поет, перекладач, Голова спілки кримськотатарських письменників з 1975 р. 26 листопада 2016 р. на 88-році він пішов із життя. У зв’язку з цим викладачі кафедри тюркології разом зі студентами, серед яких і онук шановного Ризи Фазила – Арслан Фазилов, організували літературну зустріч.

Під час зустрічі слова пам’яті і великої пошани висловила завідувач кафедри тюркології Ірина Покровська. Ірина Леонідівна наголосила, що саме Риза ага першим в історії кримськотатарської культури здійснив переклад Корану кримськотатарською мовою, який публікувався в журналі «Йилдиз» протягом 1991-1994 рр. У 1998 році він видав його окремою книжкою, а у 2006 році вийшло його друге видання. 

Про творчий та життєвий шляхи розповіли також викладачі-тюркологи Сеїт-Джеліль Абібуллі Шевкійович та Сластьон Сабріє Єдемівна. Насамкінець літературного заходу студенти прочитали вірші видатного поета та запалили свічки.

Щире і натхненне виконання віршів Ризи Фазила озвалося щемом у серці багатьох присутніх. Арслан Фазилов подякував друзям та викладачам за співчуття і пам'ять про його діда, а також зазначив, що Риза Фазил завжди був, є і буде взірцем для багатьох поколінь кримськотатарського народу.

автор статті: Пишньоха Ольга                                                                                        Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024