Новини

 

Міжнародний круглий стіл «На лінії розлому: як цінувати мир в час війни?»

08.12.2016

6 грудня 2016 року в залі засідання Вченої ради пройшов міжнародний круглий стіл «На лінії розлому: як цінувати мир в час війни?». Захід було організовано факультетом соціології університету, зокрема, кафедрою соціальних структур та соціальних відносин, спільно з Міжнародним благодійним фондом «Карітас».

Ключовою метою круглого столу стало вирішення низки головних проблем і стратегічних координат політики реінтеграції суспільства та осіб, які в умовах війни були вимушені виїхати зі Сходу країни. Подія тривала дві сесії. На першій – були заслухані чотири основні доповіді: директора Європейського інституту соціальних комунікацій (м. Одеса) О. Доброєра, який обґрунтував тезу цінності людини як фундаментального орієнтиру примирення; старшого єпископа, головуючого Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, голови ВСЦ ЄХБ В. Антонюка про необхідність переходу від настроїв і мови «ворожнечі» до мови примирення; наукового співробітника Інституту народознавства НАН України О. Іванкової-Стецюк, яка на підставі результатів емпіричних досліджень представила ціннісну структуру ВПО та громадянські механізми реінтеграції; завідувача кафедри соціальних структур та соціальних відносин факультету соціології КНУ О. Куценко спільно з науковим співробітником відділу моніторингових досліджень ДУ «Інститут економіки та прогнозування Національної академії наук України» І. Локтєвою на підставі результатів емпіричних досліджень наголосили на проявах соціальних нерівностей в соціальному становищі ВПО і надали базові рекомендації щодо розробки стратегії реінтеграції в Україні.

Під час другої сесії було визначено стратегії примирення суспільства та інтеграції ВПО.  В обговоренні взяли участь представники посольств ФРН та Австрії, Програми розвитку ООН в Україні, Міжнародної організації міграції, Світового Конгресу українців, міжнародних та українських благодійних, громадських та релігійних організацій і фондів, зокрема,  Карітас в США, Нідерландах, Краматорську, Харкові, Одесі.

Загалом до роботи круглого столу долучилося близько 50 учасників.

 

О.Д.Куценко,

д.с.н., проф. зав. кафедри соціальних структур та соціальних відносин

факультету соціології Київського національного університету  імені Тараса Шевченка

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024