Новини

 

Презентація «Маратонського бігу» Емми Андієвської

05.12.2016

Цьогоріч відомій письменниці Еммі Андієвській виповнилося 85 років. На честь ювілею видана 31-а збірка сонетів під назвою «Маратонський біг». Книга вже була презентована у Книжковому арсеналі 24 квітня.

1 грудня в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка цю збірку було представлено ширшому колу читачів – студентам, викладачам.

За лаштунки видавничого процесу «Маратонського бігу» на зустрічі мали можливість зазирнути всі присутні, серед яких були літературознавці та співробітники кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості д. філол. н., проф. Людмила Грицик, заступник директора к. філол. н. Надія Янкова, д. філол. н., проф. Олександр Астаф’єв, д. філол. н., проф. Надія Гаєвська, д. філол. н., проф. Мирослава Гнатюк, д. філол. н., проф. Олена Романенко, студенти-філологи, молодий поет Ігор Астапенко, Каріна Дорошенко (модератор зустрічі).

Мирослава Гнатюк як керівник цього видавничого проекту поділилася особливостями виходу збірки. «Це унікальний проект, що реалізувався у стінах Інституту філології. Особливим його робить те, що студенти стали упорядниками і літературними менеджерами водночас. Почалося все з того, що видавництво «Люта справа» запропонувало видати збірку до ювілею письменниці. Студенти на чолі зі мною отримали рукописні зошити пані Емми («автографи»), разом ми передруковували тексти, потім перечитували і віддали у видавництво. Надалі верстка. А потім до цього процесу долучився Ігор Астапенко – молодий поет і дослідник творчості Емми Андієвської. Завдяки Ігореві світ побачив цю книжку», – розповіла Мирослава Михайлівна.

Ігор Астапенко написав післямову до презентованої збірки сонетів, де зауважив, що це ітеракція -  «збірка для тих, хто вміє та хоче мислити, шукати, розшифровувати, працювати». Під час зустрічі Ігор зазначив, що книжки Емми Андієвської унікальні і з погляду мови, і з погляду світогляду. Вони ніби говрять тобі, що "ти знаєш, що не знаєш української мови".

Назва книжки символічна і не менш промовиста, як і сам ітексти збірки. «Маратонський біг» – це той шлях, що його долає читач і автор водночас, творячи тексти.

За словами Олени Романенко шлях книжки довгий і його потрібно сприймати так, як і авторку, – фразово, інверсійно. «Поезія Емми Андієвської залишає шалений простір для інтерпретації. Це поезія, що потребує після її прочитання «віддихатися». Масштабність і мікронність – це ті риси, що характеризують сонети поетки, її світогляд», – зауважила Олена Віталіївна. Також літературознавець наголосила, що творчість Емми Андієвської демонструє унікальність і не лише її особистості, а й поетичного шляху.

Олександра Касьянова, прес-центр ІФ

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024