Новини

 

Інститут філології КНУ відзначив своє 15-річчя

14.11.2016

З нагоди ювілею в Інституті філології впродовж тижня відбувалися різноманітні урочистості, зустрічі, вечори, наукові читання і навіть – фестиваль їжі.

Тонке відчуття слова, іронічний підтекст прочитання відомих художніх текстів та знакових постатей, все це і ще більше було на вечорі філологічного гумору 9 листопада.

До філологів долучилися університетські команди кібернетиків "Вузи гіпотенузи", геологів "Автомобіліст", юристів "Олег Вояж" і, звісно ж, взяла участь команда філологів "Справа не в тобі". Гостями свята стала збірна «Літній вечір».

Презентацію 24 кафедр та їхньої наукової діяльності було зроблено у рамках наукових читань «Українська філологія на межі тисячоліть».

Назва наукової зустрічі не випадкова, адже за 15 років, що їх прожив інститут, відбулося багато подій, що довели: саме Слово продовжує виконувати в Україні місію об’єднання нації, є рушієм та сподвижником.

Вітальний спітч на події виголосив директор Інституту філології професор Григорій Семенюк. Григорій Фокович зауважив, що упродовж 15-річної історії інститут дійсно видозмінився – у цифрових вимірах (наприклад, у 2002 році вивчалося 19 мов, а нині – 30), у змістовому наповненні (поліетнічне суспільство філологів з розмаїттям думок гармонійно взаємозбагачується), в інтер’єрі (Жовтий корпус став ошатнішим, із сучасними лабораторіями для здійснення різних видів перекладів).

Видозміну Інституту філології помітили й випускники, які прийшли на зустріч 10 листопада.

 У затишній атмосфері Мистецької зали колишні студенти згадували своє навчання в Жовтому корпусі, розповідали як філологічна освіта допомогла працевлаштуватися, чим для них став Інститут, як студентське середовище розвинуло допитливість, виховало вміння комунікувати, а викладачі прищепили любов до Слова, книги, повагу до людей, навчили бути людиною і патріотом рідної країни.

З великою радістю привітав випускників Григорій Фокович, зазначивши: "Всі студенти є моїми учнями. У них вкладаю своє серце й душу. Закликаю всіх. Ніколи не забувайте: "Нема на світі України, немає другого Дніпра...". Пам'ятайте, звідки ви вийшли».

Ввечері 9 і 10 листопада у стінах Інституту філології ожила історія. З ініціативи студентського активу Інституту студенти-історики Шевченкового університету провели театралізовану екскурсію “Ніч у Жовтому” коридорами колишньої чоловічої гімназії.

 Це був  сучасний формат осмислення історичних фактів. Тільки у святкові дні Інституту філології можна було підгледіти і підслухати полілог Булгакова, Паустовського, Пирогова… Кожен учасник екскурсії був частиною магічної реконструкції.

Завершальним акордом святковоготижня ІФ став концерт. Концепт космогонії, що його вибудовували учасники концерту та координатори проекту – Олена Івановська, Світлана Лещинська, Олена Хоменко, Марія Михалко і, звісно, режисер-постановник Оксана Філоненко.

Ведучі свята Сергій Степанисько й Анжеліка Рудницька запрошували до слова випускників ще філологічного факультету: Юрія Мушкетика, Василя Шкляра, Василя Герасим'юка, Івана Малковича; зачитували слова привітання від міністра культури України, Львівської наукової спільноти, директора Інституту літератури НАН України акад. Миколи Жулинського.

Привітати Інститут філології прийшли діячі освіти і науки, представники посольств, адже у стінах навчального закладу виховуються фахівці філології, знавці понад 30 мов.

У цей вечір було нагороджено найвищою відзнакою Національної академії педагогічних наук України – медаллю імені Костянтина Ушинського – викладачів Інституту: проф. Надію Гаєвську та доц. Валерія Чемеса. Грамотами за педагогічний внесок нагороджено доц. Світлану Дяченко, доц. Валентину Миронову та доц. Галину Усатенко.

Офіційна частина продовжилася вражаючим концертом. Програма відобразила усе розмаїття мов і культур, які об'єднує Інститут філології. Не оминули і болючу для країни, зокрема й Інституту, тему Майдану і війни.

Немов увесь світ зібрався у цей вечір вітати Інститут філології з ювілеєм.
Наше майбутнє залежить від українського виховання дітей. Тож відкрили концертну програму наймолодші учасники: дитячий фольклорний ансамбль «Орелі» і вихованці дитячої фольклорної школи «Правиця».

Розмаїття культур представляли: гурт Гуляй Город, київська студія ірландського танцю "Firedance", студія індійського танцю "Nakshatra", студія арабського танцю "Маріам", студія драматичного театру "Голос", Народна хорова капела «Дніпро», Народний ансамбль української музики «Роксоланія».

Завершували святкове дійство всесвітньо відомий гурт Даха Браха.

Знакові гурти, концептуальний відеоряд, сценографія створили потужне враження від справжнього сакрального дійства, що завершилося внесенням прапорів і спільного виконання "Gaudeamus"

Хай живе Інститут філології!

 Прес-центр ІФ

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024