Новини

 

Пізнаючи інших, ми пізнаємо себе

02.11.2016

Нині Україна переживає складні часи. Наша держава потребує переосмислення набутого, пошук нових смислів, що сприяли б розбудові країни. Водночас українці мають повертатися до першооснов, адже розвиток можливий за умови пізнання власної ідентичності, пробудження національної самосвідомості.

Зважаючи на це, 1 листопада у стінах Інституту філології відзначили День народних будителів. «Це національне свято Болгарії присвячене вшануванню просвітителів, книжників та революціонерів, які пробуджували національну свідомість у часи турецького поневолення. Нині відзначення цього свята є надзвичайно актуальним, оскільки долі Болгарії і України схожі. Болгарія зуміла інтегруватися в європейський простір, долаючи перешкоди. Нам є чого повчитися у «слов’янської сестри». Бо пізнаючи інших, ми пізнаємо себе», – зауважила Олена Чмир, директор Центру болгарської мови і літератури, розпочинаючи святкування.

У відзначенні свята участь взяли: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Красимир Мінчев, його радники Стоянова Русинова та Александр Патаринський, колектив газети «День» на чолі з головним редактором Ларисою Івшиною, заступник директора ІФ Галина Усатенко, викладачі кафедри слов’янської філології на чолі з Ольгою Паламарчук, болгаристи культурно-освітніх організацій та студенти Інституту філології.

У межах святкування відбулася презентація книги «Сестра, моя, Софія…», виданої газетою «День».

Про важливість будительства як місії українців, філологів зокрема, зазначила у своєму слові заступник директора Інституту філології Галина Усатенко. «Слово має просвітницьку мету. Ідеї, знання, історія передається словом. Яскравим свідченням цього є книга «Сестра, моя, Софія…», видана завдяки колективу газети «День». Презентоване видання є прикладом того, як словом можна пробуджувати національну свідомість. Водночас цей збірник нарисів показує, що взаємодоповнююча українсько-болгарська комунікація рухає обидві держави у світле майбутнє», – зазначила Галина Олегівна.

 «Сестра, моя, Софія…» - це збірник історичних нарисів, написаних відомими українськими публіцистами, письменниками, науковцями, дослідниками. Це імена, якими може пишатися українська наука. Це люди, які є українськими будителями. Тому знаковим є те, що презентація книги відбулася саме у День народних будителів. Серед них: проректор Острозької академії Петро Кралюк; професор Києво-Могилянської академії Володимир Панченко; професор Римського університету "Ла Сап'єнца" Оксана Пахльовська; директор Центру болгарської мови Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Олена Чмир та інші.

Переосмислення історії це окреслення нових горизонтів. За словами Лариси Івшиної, це є ключовим у книзі «Сестра, моя, Софія…».

Видання є актуальним і для Болгарії, і для України. Здається, що сусіди знають все один про одного. Але це не так. Лейтмотивом видання є розширення простору мудрості, поглиблення діалогу між обома країнами. Ці дві держави поєднує одна першооснова, спільна історія. Це сестри, яких розлучено в «дитинстві». Час і події воз’єднують їх, повертають одну до одної. Нині в епоху полікультурності важливим є комунікація. Той діалог, що сприятиме розвитку українсько-болгарської дружби без посередництва.

Олександра Касьянова,

Фото – Валерій Попов,

 прес-центр Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024