Новини

 

Візуалізація духу мови в Інституті філології: СТИЛЬ-М-К-ФЕСТ розпочато

26.10.2016

 

25 жовтня хол Інституту філології наповнився інтерактивами, музикою та костюмованими сценками, адже розпочався фестиваль українського слова та мовної комунікації «Стиль-М-К-Фест».

Різноманітні інформативні стенди, творчі майстерні, інтерактивні завдання та вертепні постановки були організовані і втілені кафедрою стилістики та мовної комунікації на чолі з професором Ларисою Шевченко та студентами освітньої програми «Лінгвістика в суспільній комунікації» і спеціалізації «Медіалінгвістика».

Відкрив фестиваль проректор із науково-педагогічної роботи В’ячеслав Шамрай. «Низка цікавих заходів відбувається в Інституті філології. Фестиваль українського слова надзвичайно актуальний, адже ситуація в країні щораз поглиблює розуміння важливості рідної мови», — звернувся проректор до студентів.

«Сьогодні важливо показати українську мову сучасно, модно, з візуалізацією. Помітно, що для організаторів фестивалю, українське слово — не обов’язок, а стан душі. І це сприяє українському простору мовної комунікації в Київському університеті», — зазначила заступник директора Інституту філології Галина Усатенко на урочистому відкритті. А заступник директора Надія Янкова побажала присутнім, щоби пізнання було легким, адже «у стінах Інституту філології твориться світ, де народжуються слово, студент, фахівець».

Після урочистого відкриття магістрантка Ольга Плясун зачитала присутнім авторський вірш «Ода філологам», а далі доцент Юлія Дядищева-Росовецька запросила всіх до перегляду театрального дійства. Поєднання вертепу зі стилізованою частиною інтерлюдії на античний сюжет було втілено студентами-філологами. Вправлялися із вертепними ляльками Богдан Супрун та Богдан Карвацький, а інтерлюдію XVII століття в обробці професора Станіслава Росовецького поставили студенти: Ірина Костюк (богиня Афіна), Ірина Галабузіна (Юнона), Юлія Кузьменко (Венера) та Роман Калинчук (Паріс). Юлія Дядищева-Росовецька підкреслила зв’язок з історією, адже у давні часи викладачі так само писали тексти інтермедій, а ставилися вони студентами.

Долучилися до свята і члени студентського парламенту Інституту філології на чолі з Анастасією Кікоть. Студентка 3 курсу україністики Валерія Павлюк разом із членами медіалінгвістичного гуртка (керівник гуртка — доцент Дмитро Сизонов) провела промо-акцію «Створи своє медіа», що закликала всіх небайдужих студентів до створення принципово нового медійного продукту українською мовою для популяризації української освіти.

Відвідувачам фестивалю пропонувалися різні заходи та майстер-класи, де можна було опанувати техніку писання старослов’янських слів пером і чорнилом чи видряпування текстів на воскових дощечках, повправлятися у знанні історії стилів, розмалювати заголовні літери, ознайомитися з науковими здобутками кафедри — монографіями, словниками, навчальними посібниками, а також взяти участь у квесті в стінах Інституту філології. Переможці отримували солодкі подарунки під деревом, яке стало символом пізнання.

Так насичено і цікаво пройшов перший день фестивалю, а попереду всіх закоханих у слово чекає ще багато цікавого!

 

Каріна Дорошенко,

фото – Валерій Попов, Андрій Єловіков

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024