Новини

 

Мирослав Дочинець: «Світ належить радісним»

26.10.2016

  

25 жовтня в Інституті філології відбулася літературна зустріч з письменником, журналістом, лауреатом Шевченківської премії Мирославом Дочинцем.

 Автор двох десятків книг, чимало з яких стали бестселерами (зокрема «Многії літа. Благії літа», що була видана тиражем понад мільйон примірників), охоче поділився зі студентами та викладачами університету секретами своєї творчості та рецептами життєствердності.

 Під час зустрічі Мирослав Дочинець розповів про смислове наповнення своїх книг, презентував аудиторії нову книгу «Мафтей» та відповів на запитання. Присутні мали можливість придбати книгу з автографом за видавничою ціною.

 «Важко відповісти кількома словами про те, що виношуєш-напрацьовуєш упродовж кількох десятків років. Якось один із моїх читачів сказав, що мої книги про те «як не бути бідним та дурним». Звучить кумедно, але насправді у цих словах зафіксована глибинна українська мудрість. Існує два аспекти ментальності, що поневолюють нас – страх втратити свої набутки та свій розум. Мої книги несуть подібну сутність – як людський дух шукає себе, своє служіння, тексти вміщують історії людської душі, не персонажів, а людей, які шукають своє серце і самі себе», - ділиться роздумами письменник.

Книги Мирослава Дочинця «органічні у всіх сенсах», адже виготовлені на екологічно чистому папері та сповнені сентенцій про природу. Це  пояснює особливу цікавість до його творчості з боку японських перекладачів та читачів-буддистів.

Проза Мирослава Дочинця є наскрізь філософською, але сам автор не позиціонує себе як філософа:

«Хіба література може бути не філософською? Чи якась думка може бути не філософською, коли філософія є все, це природа».

Ведучи діалог з аудиторією, Мирослав Дочинець давав мудрі настанови. Продемонстрував свою життєствердність, провів аналогії текстів Кобзаря з творчістю The Beatles (яких студенти слухають і досі) та висловив схвальний відгук про цьогорічного нобелівського лауреата Боба Ділана.

«Він отримав премію за створення нової традиції в американській поезії, і це дійсно так. Ці твори є резонансними для своєї епохи».

Однією із ключових фраз натхненної розмови стала:

«Всі книги поділяються на три категорії – ті, яким віриш, ті, яким не віриш і ті, яким довіряєш. Останніх – найменше, але саме вони змінюють нас».

Хочеться сподіватися, що після зустрічі з Мирославом Дочинцем студенти відкрили для себе автора вартого довіри.

Вікторія Фещук,
Фото – Валерій Попов
, прес-центр  Інституту філології

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024