Новини

 

Київська конференція з аналітичної хімії: Сучасні тенденції - 2016

25.10.2016

19-22 жовтня 2016 року на хімічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка відбулась Всеукраїнська наукова конференція (з міжнародною участю) «Київська конференція з аналітичної хімії: Сучасні тенденції – 2016», організатором якої виступила кафедра аналітичної хімії (завідуюча кафедрою проф. О. А. Запорожець).

Цей захід вже третій рік поспіль збирає провідних хіміків-аналітиків Києва, Одеси, Дніпра, Харкова, Ужгорода, Львова, Миколаєва, а також науковців з Франції, Словаччини, Польщі та Грузії.

В роботі конференції активну участь взяв Почесний доктор КНУ імені Тараса Шевченка проф. Ів Мелі - керівник лабораторії “Біофотоніки та фармакології” Національного центру наукових досліджень (UMR 7213 CNRS, м. Страсбург, Франція), який активно співпрацює із науковими групами професорів О. А. Запорожець  і В. Г. Пивоваренка  у галузі створення нових флюоресцентних зондів для біологічних і медичних цілей.

Про актуальність цих досліджень свідчать високі показники Індекса Гірша (понад 40) і кількість  цитувань на його роботи, що перевищують 7 тис. відповідно.

У своєму виступі проф. Ів Мелі високо оцінив підготовку студентів КНУ: "В моїй групі навчалось і навчається понад 20 студентів-магістрів з кафедр органічної та аналітичної хімії, а також з фізичного факультету КНУ. Всі вони мають високу теоретичну підготовку та чудові практичні навички. Як наслідок, багато з цих магістрів отримали стипендії від уряду Франції для навчання в аспірантурі та виконання науково-дослідної роботи. Далі вони успішно захистили дисертації, отримали звання доктора філософії, і більшість з них зараз є керівниками або співробітниками кращих наукових лабораторій Європи." Доповідь проф.  І. Мелі  «Fluorescent labelling of nucleic acids: design and applications» викликала велику зацікавленість з боку студентської і наукової аудиторії.

З лекцією «Аналітична хімія на рівні молекул і наночастинок» виступив вчений із світовим ім’ям в галузі флюоресцентних методів, автор кількох англомовних монографій зав. відділом Інституту біохімії імені О .В. Палладіна НАНУ проф.  О. П. Демченко, який посідає одну з найвищих сходинок серед українських вчених за значенням індекса Гірша (35) та кількістю цитувань.

Широку дискусію і зацікавленість викликала доповідь доктора Р. Марійчука (м. Пряшів, Словаччина) «Synthesis of metal nanoparticles for biodetection».

У  роботі конференції взяли участь, зокрема, перший проректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна проф. Ю. В Холін, 10 завідувачів кафедрами, 12 професорів, 20 аспірантів. В ході заходу було зроблено 10 пленарних і 19 усних доповідей, представлено 20 стендових доповідей у п’яти секціях. У доповідях висвітлені останні тенденції розвитку сучасної аналітичної хімії в Україні, що відповідають вимогам часу. Позитивним відзначено розвиток міждисциплінарних досліджень у тісній співпраці хіміків-аналітиків з фахівцями органічної, неорганічної, фізичної і біоорганічної хімії, а також фізиками та медиками.

Урочисте засідання 20 жовтня 2016 року було присвячено 80-річчю проф. В. В. Сухана Колеги привітали вчителя і наставника зі славетною датою та відзначили вагомий внесок Василя Васильовича, який є автором понад 500 наукових праць, у розвиток аналітичної хімії.  Під час конференції діяла виставка наукових праць проф. Сухана В.В., а також ретроспективна виставка книг з якісного аналізу, що були написані у стінах Університету наприкінці XIX – початку ХХ століття, зокрема за співавторством вченого зі світовим ім`ям – C. М. Реформатського.

21 жовтня 2016 р. в рамках конференції було проведено засідання Наукової ради з аналітичної хімії НАНУ, де були зроблені дві доповіді за матеріалами докторських дисертацій.

Зацікавленість студентів викликала проведена в рамках заходу Ярмарка вакансій, де представники Фармацевтичної корпорації «Юрія-Фарм», ПАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця»», Науково-виробничого центру «Борщагівський хімфарм завод» та ТОВ «СУПЕРМАШ» розповіли про свої  підприємства, можливості працевлаштування випускників хімічного факультету всіх спеціалізацій на напрямків підготовки, а також про умови праці, соціальний захист та перспективи кар’єрного зростання.

 

Голова конференції,

завідуюча кафедри аналітичної хімії,

проф. О. А. Запорожець

Голова оргкомітету конференції,

доцент кафедри аналітичної хімії

Т. Є. Кеда

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024