Новини

 

Тиждень права у КНУ: підсумки

12.10.2016

У рамках проекту «Lawyers' Week» з 3 по 7 жовтня на юридичному факультеті КНУ проходили зустрічі з юристами (практиками й теоретиками) у різних сферах права.

У понеділок Євген Пронін, молодий юрист, який очолює ЮК «Pronin&Partners», розповідав про те, «Як будувати кар'єру юриста у стінах університету». За півтори години лектор устиг дати корисні практичні поради з працевлаштування та особистого розвитку, розповісти про свій досвід та відповісти на питання зацікавленої аудиторії. 

За словами Євгена, щоб стати гарним фахівцем у юриспруденції, потрібно:

• якомога раніше почати отримувати практичні знання  чи працюючи в юридичній фірмі, державній установі, чи беручи участь у різних студентських правничих ініціативах (наприклад, долучившись до юридичної клініки «Pro bono»);
• займатися особистим розвитком – Євген радить виділяти один день на тиждень для самоосвіти, тобто для читання класичної та спеціалізованої літератури, відвідування різноманітних конференцій, пов’язаних з майбутньою професійною діяльністю.

Також спікер наголошує на тому, що «юриспруденція – це поклик душі, а не наука чи професія», тому більшість випускників юридичних факультетів не йде працювати за спеціальністю.

Виступ випускника нашого університету, засновника консалтингової компанії «Український аграрний центр», власника «Агродар» Романа Лещенка проходив у вівторок, 4 жовтня, у стінах Червоного корпусу. Порівнювати університет можна із багатьма речами, втім більш влучного порівняння, ніж big family, годі й шукати. Лектор переконаний, що випускники не мають поривати зв’язки зі своєю alma mater, зокрема зі студентством. Професійну діяльність пан Роман поєднує з викладацькою, будучи асистентом кафедри фінансового права.

«Правовий інтерактив з Романом Лещенком» мав форму щирої розповіді про власні кроки кар’єрними сходами та основними методиками навчання в університеті. На його думку, трагедія сучасного студентства полягає у гонитві за балами, при цьому втрачається основна мета навчання – отримання знань. Ані золота медаль, ані червоний диплом не забезпечать тим, що потрібно роботодавцю. А потрібні йому знання, компетентність та прагнення. «Для того, щоб отримати шанс вийти за межі того місця, де перебуваєш зараз, потрібно завжди прагнути більшого», – зазначає Роман.

У середу, 5 жовтня, студенти спілкувалися з суддею Верховного Суду України, заслуженим юристом України, володаркою численних відзнак, випускницею КНУ  Тетяною Жайворонок. Тема доповіді присвячена актуальному питанню реформи правосуддя.

Пані Тетяна радо ділилася зі студентами своїми міркуваннями: «Праця судді тяжка, тому ти або любиш свою роботу, або ні. Ніякі захмарні зарплати не мають значення». Доповідач детально розповіла про реорганізовану систему судів і обсяг повноважень,  що отримав Верховний Суд відповідно до нового закону; щодо створення спеціалізованих судів з питань інтелектуальної власності та антикорупційного суду, гостя вважає їх неконституційними.

Студенти мали нагоду зустрітися також із Ганною Онищенкоукраїнським державним службовцем, Міністром Кабінету Міністрів України (з 2 грудня 2014 до 14 квітня 2016), дитячою письменницею – у четвер, 6 жовтня. Це була надзвичайно цікава розмова не у формі звичної лекції, а у вигляді комбінованого живого спілкування, де усі бажаючі мали нагоду висловити свої думки. Пані Ганна надала корисні поради майбутнім юристам та розповіла детальніше, чим займається Міністерство юстиції України.

Головну думку даної зустрічі можна сформулювати наступним чином: справжнім юристом можна стати лише, якщо ти це відчуваєш, та маєш до цього хист. Вчитель, Лікар та Юрист – найважливіших професій у житті людини. Якщо котрийсь робить помилку, то ламає чиїсь долі і життя. Тому ми маємо сумлінно ставитись до своєї роботи, а не робити все аби як.

LAWYERS' WEEK добіг свого логічного завершення 7 жовтня, у п’ятницю, однак цього дня ще пощастило почути Юлію Рєпінукеруючого партнера LCPG (Prove Group) – з лекцією на тему: «Шлях становлення юриста».

Пані Юлія поділилася зі слухачами своїм секретом успіху: на вдосконалення самого себе потрібно витрачати весь час. Аудиторія почула історію професійного шляху розвитку від діловода в Печерському суді до власника юридичної компанії. Також гостя розповіла про свою любов до професії, яку вважає найцікавішою поміж усіх. Відповідаючи на запитання аудиторії, юрист говорила про адвокатську етику та моральні принципи. Питання перспективи розвитку нових галузей права, таких як IT-право та інтелектуальна власність, викликали в залі бурхливе обговорення. Студенти отримали рекомендації із самовдосконалення та розвитку професійних здібностей. «Вихід є завжди, тому що у нас є рамки з величезним простором – закон. Пам’ятайте – безвихідних ситуацій не буває».

Також відбулося нагородження активних учасників цього тижня. Їх було досить багато, однак найактивніших відзначили не лише грамотами, а й чудовими книгами.

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024