Новини

 

Міжнародна конференція «Історія вітчизняного та європейського адміністративного права та процесу»

07.10.2016

6 жовтня в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка в залі Вченої ради відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Історія вітчизняного та європейського адміністративного права та процесу».

Захід зібрав не лише українських, а й польських та білоруських науковців. Кафедра адміністративного права презентувала видання книги адміністративіста, колишнього ректора університету та досвідченого й леґендарного науковця Юрія Панейка.

З привітальним словом від імені ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка виступив декан юридичного факультету Іван Сергійович Гриценко. Він наголосив на тому, що адміністративне право прийшло в Україну саме в німецькій інтерпретації.  Іван Сергійович  розповів про адміністративно-правовову історію юридичного факультету.

Модерував конференцію завідувач кафедри адміністративного права юридичного факульету КНУ Володимир Михайлович Бевзенко. У вступному слові він підкреслив невід’ємну роль доктрини у практиці та наголосив на актуалізації знань відповідно до потреб сьогодення: «Не може бути просто знань, без знань, які включають у себе досвід України та Європейських країн». Гете у одній зі своїх робіт сказав: «Той, хто працює і для себе, і для інших, отримує радість, помножену багаторазово». Завдяки таким ентузіастам як Юрій Лукич Панейко ми маємо звідки черпати знання. Праці таких людей ніколи не втратять актуальність», вважає Володимир Бевзенко.

Під час конференції з доповідями виступило багато правників.

Ігор Борисович Коліушко – голова правління Центру політико-правових реформ. Він розповів як зародилася ідея видати книгу Юрія Панейка. Саме Ігор Борисович займався відродженням адміністративно-правової спадщини Юрія Панейка. Перед собою він ставив такі завдання як збереження оригінальності книги, можливість донести найголовніші ідеї до студентів, а також правильність подачі термінології, яку використав Панейко Юрій Лукич.

Заслужений юрист України – Петро Богданович Стецюк зауважив, що Юрій Панейко – це постать, яка нещодавно відкрита для українського суспільства, він є яскравим представником державної теорії місцевого самоврядування. Петро Богданович зробив короткий екскурс біографією видатного адміністративіста, автора праці «Теоретичні основи місцевого самоврядування» 1963 року.

Член-кореспондент Національної академії наук України Володимир Миколайович Шаповал зосередив увагу слухачів на питанні «Конституційні засади виконавчої влади в Україні». У ході обговорення він зауважив, що адміністративне право своїм інструментарієм продовжує конституційне право.

Богдан Петрович Футей, суддя Федерального претензійного суду США (1987 – 2002 рр.), визначив роль Українського Вільного Університету у розвитку сучасної юридичної науки і освіти в Україні та зауважив, що кожна наука повинна мати свій історичний блок, адміністративне право – не виняток.

Голова Вищого адміністративного суду України (2004 – 2011 рр.) Олександр Михайлович Пасенюк розповів про сучасний стан адміністративного судочинства та наголосив на його перспективах.

Ярослав Добковські, керівник кафедри адміністративного права факультету права Вармінсько-Мазурського Університету в Ольштині, визначив актуальність поглядів Юрія Панейка на сутність самоврядування в сучасній адміністративно-правовій доктрині.

Професор кафедри теорії права та держави юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Василь Васильович Костицький відзначив соціолого-правові погляди Юрія Панейка. Він підкреслив, що право – соціокультурний феномен.

Михайло Володимирович Жернаков, головний експерт з судової реформи Реанімаційного пакету реформ, виступив з доповіддю щодо актуального питання «Закон про адміністративні процедури: mission possible?».

Міжнародна науково-практична конференція «Історія вітчизняного та європейського адміністративного права та процесу» проводилася верше і  до її роботи долучилося багато українських та іноземних нуковців й приктиків.

 

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024