Новини

 

Іван Франко – «Титан духу і чину»

30.09.2016

З ініціативи кафедри історії української літератури, теорії літератури та літературної творчості, на чолі з проф. Людмилою Грицик, 29 вересня в Інституті філології відбулася конференція, присвячена 160-річчю від дня народження Івана Франка “Титан духу і чину”

Постать Івана Франка  у вітальній промові окреслив директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк: “Через наукові студії, виступи, творчі дискусії прагнемо осягнути його унікальне багатовимірне обдарування, наблизитися до розуміння його неповторного доробку, збагнути заповіти нащадкам. Коли ми наближаємося до Франка, то він відображається нам щоразу по-новому: як людина, як письменник, як науковець, як пророк. Наша мета сьогодні показати усе багатство і розмаїття Франкових інтелектуальних змагань і духовних дороговказів, представити титанічну постать Івана Франка, яка зробила його нашим духовним велетнем”.

 У роботі конференції взяли участь представники десяти навчальних закладів України, а також науковці з Грузії та Польщі. Завітав на пленарне засідання й онук Івана Франка Роланд Тарасович. Він подякував дослідникам, які “потроху знімають з постаті великого вченого пилюку радянщини, комуністичної ідеології”.

 Дослідникам-філологам, історикам і мистецтвознавцям було, є і буде що сказати про багатогранну постать Івана Франка, про різні аспекти його діяльності, а фольклористам навіть проспівати. Завершальним акордом пленарного засідання конференції став виступ Заслуженого ансамблю “Роксоланія”, який виконав кілька пісень на слова Івана Франка

 Постать настільки неохопна, що дослідження тривають не одне століття, і щораз можна відкрити щось нове. Зокрема, під пленарного засідання виникла дискусія між проф. Юрієм Ковалівим і доц. Світланою Задорожною стосовно біографічних даних. Це ще раз показало, що франкознавці мають невичерпне поле для дослідження, а наукова та літературна спадщина Івана Франка  дає можливість перепрочитань і тлумачень.

 Каріна Дорошенко, фото – Валерій Попов, прес-центр ІФ

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024