Новини

 

Історія Університету, про яку не пишуть підручники

15.09.2016

"Історія, яку не прочитати у підручниках" – саме так можна охарактеризувати лекцію "Київський Університет: перші кроки на історичній арені" декана історичного факультету професора Івана Патриляка.

14 вересня послухати блискучого оповідача зібралося чимало першокурсників та співробітників КНУ. До речі, попри свій юний вік, новобранці виявили непогану обізнаність щодо основних фактів з історії рідної alma mater. Однак, наскільки б "підкутою" не була аудиторія, Іван Казимирович – частий гість серйозних телеефірів – завжди знайде, чим її зацікавити.

Приміром, відколи можна рахувати історію Університету – від дати відкриття його у Києві, чи від заснування Кременецького ліцею, чи то від усіх попередніх форматів його існування? Які політичні мотиви підштовхнули російського імператора до створення університету в Києві? Як і куди перевозили майно Кременецького ліцею та його викладачів, поки майстер Беретті ще не приступив до роботи? Завдяки професору Патриляку присутні могли в усіх барвах відтворити в своїй уяві спекотний день 15 липня 1834 року, затісне для 300 запрошених дворян приміщення, де відбувалися урочистості з нагоди відкриття університету, під акомпанемент вірнопідданського гімну, в якому "полвселєнная властітєль наук сооружаєт храм".

Попри всі імперські задуми "виписаний з Москви" перший ректор Михайло Максимович виявився неблагонадійним для влади малоросійським сепаратистом, а сам Університет у Києві відкрив шлях до формування модерної української нації, адже саме через нього пройшли всі її будителі і творці – від Максимовича та Шевченка до Грушевського і Драгоманова.

Лариса Кіт,

Центр комунікацій

 

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024