Новини

 

Є. Глібовицький: «Основне, чого студент має набути в університеті, – уміння вчитися»

09.09.2016

Євген Глібовицький, журналіст, політолог, експерт з довготермінових стратегій, учасник Несторівської групи, прочитав лекцію у Київському університеті. Послухати відомого інтелектуала сучасності прийшли не тільки студенти.

Представляючи поважного гостя, проректор з науково-педагогічної роботи (навчальна робота) Володимир Бугров зазначив: «Пан Євген обрав надзвичайно метафоричну тему для нинішньої лекції «Як придумати Україну у світі, який придумали раніше?» Тому якщо сьогодні хтось із вас почує і знатиме, як це зробити, я буду щасливий, адже те завдання, з яким ви прийшли в Університет, буде виконане достроково».

«Я прийшов, щоб посіяти у вас сумнів, бо лише це змусить вас мислити, до того ж, мислити критично», – так розпочав зустріч зі студентами Євген Глібовицький і, здавалося, з кожною його наступною тезою аудиторія все більше оживлялася.

За слушним зауваженням пана Євгена, людству притаманна звичка думати в рамках встановлених (часто нав’язаних) кліше, відповідно, коли ми маємо певні упередження, то людська свідомість дуже легко підганяє всі факти під них. Саме так створювався наратив сучасної України для світу і для нас зокрема – відстала версія Росії. Усвідомлення правди прийшло після ситуації з Кримом та Донбасом, коли світ побачив, що громадяни України мають більшу спроможність, ніж створені ними державні інститути, вони сильніші і опірніші, з вищим рівнем самоорганізації, ніж європейці. Таким чином, приклад українського громадянського суспільства – це зародження невідомої світу нової форми життя.

Україна міцніша і стійкіша, ніж це помітно з її інституцій, проте попереду на неї чекають виклики набагато серйозніші за ті, що маємо нині. І саме сучасному студентству будуть адресовані ці виклики, адже, за словами пана Глібовицького, «ви живете в епоху зламу цінностей. Вам треба не багато знати, а багато розуміти. Навчитися думати». Все це можна взяти тут – у стінах університету, лише потрібно «перемогти свою середню освіту критичним мисленням та готовністю вчитися». Лише так можна вижити в тому глобальному світі, який відкривається перед університетською молоддю. «Якщо ви будете зазубрювати матеріали, ви не зможете конкурувати на сучасному ринку праці. Не бійтеся перелопачувати великий обсяг інформації заради пошуку вартісного крупини. Це допоможе потім вирішувати складні завдання. Найважливіше – навчитися розуміти і осягати».

На завершення лекції Володимир Бугров подарував Євгену Глібовицькому найдорожчу фірмову книжку Університету – Кобзар, на сторінках якого, за словами проректора, «можна знайти "життєві рецепти" на кожен день»

Леся Сакаль-Лісніченко, 

фото – Андрій Єловіков

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024