Новини

 

Відбулося вересневе засідання Вченої ради КНУ

06.09.2016

5 вересня на засіданні Вченої ради КНУ у основному питанні «Про підсумки вступної кампанії 2016 року і завдання щодо організації та забезпечення прийому абітурієнтів до КНУ імені Тараса Шевченка на 2017/2018 н. р.» доповів  Відповідальний  секретар Приймальної комісії Андрій Креневич. Співдоповідь зробив  проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров.

У доповіді А. П. Креневич зокрема зазначив, що цьогорічна вступна кампанія мала ряд відмінностей від минулорічної. А саме: вступ за новим набором спеціальностей; широкий конкурс; видозмінення поза конкурсного вступу; новий механізм вступу до магістратури. Однією з проблем став перехід на виключно електронне подання заяв, що спричинило нештатні ситуації у роботі Приймальної комісії. Однак  саме чітка і відповідальна робота як Приймальної,  так і відбіркових комісій забезпечили максимальну відкритість і прозорість процедури прийому заяв і зарахування на навчання.

Прийом на навчання за ОС магістра здійснювався університетом за 163 освітніми програмами у межах 49 спеціальностей. Прийом до бакалаврату відбувався за 120 освітніми програмами у межах 53 спеціальностей. Так за ОС бакалавра цього року було подано 49 289 заяв, що на 32% більше ніж у минулому. Середній конкурс по університету за ОС бакалавра склав 17, 59 (минулого року – 14, 67).

Попри всі обставини університет у повному обсязі виконав план державного замовлення. За ОС бакалавра зараховано 2541 абітурієнт, за ОС магістра – 2224 абітурієнти, за ОКР спеціаліста – 55, за ОКР молодшого спеціаліста – 190. На контрактну форму навчання зараховано 2440 абітурієнтів.

Відповідальний секретар Приймальної комісії наголосив на чому, на його думку,  треба зосередитися, розпочинаючи вже сьогодні підготовку до вступної кампанії 2017 року. Це стосується процесів оптимізації Вступної кампанії, активізації заходів на популяризацію фундаментальних природничих та фізико-математичних спеціальностей. Пропозиції сформульовано у Проекті ухвали Вченої ради.

Проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров проаналізував проблемні моменти, що виникали в ході кампанії,  дії, спрямовані на їх подолання, й наголосив, що попри всі складнощі  Вступна кампанія засвідчила, що абітурієнти обирають КНУ як гарантію якісної освіти.

Ректор університету Леонід Губерський  зазначив, що повністю поділяє стурбованість колег з приводу деяких ньюансів, що виникали в ході Вступної кампанії. Оцінка їй вже дана на державному рівні, в тому числі і на засіданні Спілки ректорів ВНЗ України за участю представників уряду, профільного комітету ВРУ, ректорів провідних вишів України.

 Було прийнято рішення створити робочу групу з керівників провідних ВНЗ та  виробити рекомендації й створити  документ для подання керівництву держави щодо подальших кроків у розвитку вищої освіти.

 Ректор запропонував на засіданнях вчених рад інститутів та факультетів КНУ провести всебічний аналіз минулої кампанії і виробити стратегію на майбутню. Залучити до участі у вдосконаленні Правил прийому завідувачів кафедр і провідних науковців.

 «Наступні Вступні кампанії з об’єктивних причин будуть  все складнішими, тому роботу розпочинати треба невідкладно, залучивши всі можливі ресурси і засоби для популяризації університету, його освітніх  можливостей і переваг.  Головна з них – якість освіти, який необхідно підносити на все вищий і вищий рівень», - наголосив  Леонід Губерський.

У поточних питаннях на Вченій раді йшлося про рекомендацію проектів, що були подані на конкурс молодих вчених МОН України. Відбулося затвердження кандидатур для участі в конкурсі наукових проектів щодо призначення щорічних грантів Президента України докторам наук ( до 45 років) для здійснення наукових досліджень. Члени Вченої ради КНУ затвердили звіти стипендіатів, а також кандидатури на здобуття стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених.

Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024