Новини

 

Про нарахування стипендій

08.07.2016

Керуючись Законом України про вищу освіту (ст. 40, ст. 62) та Постановою Кабінету Міністрів України №882 від 12.07.2004 р. «Питання стипендіального забезпечення», доводимо до Вашого відома чинний порядок нарахування стипендій.

1. Норма закону, згідно з якою фінансується Київський національний університет імені Тараса Шевченка, передбачає, що розмір стипендіального фонду повинен забезпечувати виплату академічних стипендій не менш як двом третинам і не більш як 75 відсоткам студентів (курсантів) денної форми навчання, які навчаються за кошти державного бюджету, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії.

 2. Розмір академічної та соціальної стипендій, порядок їх призначення і виплати встановлюються Кабінетом Міністрів України (Постанова Кабінету Міністрів України №882 від 12.07.2004 «Питання стипендіального забезпечення»).

 3. Академічні стипендії виплачуються не менш як двом третинам студентів (курсантів) кожного курсу (крім першого семестру першого року навчання) за кожною спеціальністю, без урахування осіб, які отримують соціальні стипендії. Академічну стипендію отримують студенти (курсанти), які згідно з рейтингом, складеним у вищому навчальному закладі за результатами семестрового контролю, здобули найкращі результати навчання. До проведення першого семестрового контролю академічна стипендія у мінімальному розмірі призначається всім студентам (курсантам), зарахованим до вищого навчального закладу на перший курс навчання.

  •  Мають право на отримання стипендій у встановленому законодавством порядку студенти, які за результатами семестрового контролю отримали середній бал успішності 4.00 – 4.99 за п'ятибальною шкалою оцінювання. 
  • Середній бал вираховується з іспитів, практик, курсових / дипломних, диференційованих заліків.
  • Із метою вирішення питань призначення та позбавлення стипендії створені Стипендіальні комісії факультетів / інститутів, до складу яких входять декан / директор, заступники, представники студентського самоврядування. Дана комісія наділена повноваженнями щодо:
    • складання рейтингу успішності студентів за результатами семестрового контролю;
    • призначення та позбавлення академічної або соціальної, персональної чи іменної стипендії (у тому числі спірних питань), надання матеріальної допомоги студентам факультетів, інститутів, коледжів університету, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності;
    • підготовки проектів наказів щодо призначення усіх видів стипендій, матеріальної допомоги та заохочень.
  • Якщо на факультеті / інституті кількість студентів, які можуть претендувати на виплату стипендії, менша 75%, то стипендія буде нарахована всім, хто має середній бал академічної успішності 4.00 – 4.99. У цьому випадку, не повністю вичерпаний факультетом / інститутом обсяг стипендіального фонду не перерозподіляється на інші підрозділи Університету. Якщо показник претендентів на факультеті / інституті перевищує визначену законом межу 75%, стипендіальна комісія факультету / інституту складає рейтинг успішності претендентів, згідно якого формується список, що зупиняється на позначці 75%. Усі спірні питання вирішуються на рівні стипендіальної комісії факультету / інституту.

 Центр комунікацій

 

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024