Новини

 

Пензлик замість зброї

15.06.2016
Виставку художніх робіт, створених бійцями АТО, відкрили 14 червня в Науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича. Сприяв відкриттю директор книгозбірні Олег Сербін. Картини, на яких зображені квіти, дивовижні пейзажі, милі і смішні тварини, – результат арт-терапії, що проводилася протягом року волонтерами ГО «Долоні ангела». Саме така психологічна реабілітація дозволяє бійцям швидше адаптуватися до мирного життя, заспокоїти і відпустити свої страхи.

Під час відкриття експозиції керівник і організатор ГО «Долоні ангела» Анатолій Семенов подякував бійцям за той подвиг, що вони здійснюють щодня, і нагородив волонтерів організації грамотами від Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України.

На відкриття завітав співак В’ячеслав Купрієнко, який часто навідує бійців у зоні АТО, аби зцілити їх своїми піснями.

Ідея проводити заняття з арт-терапії на постійній основі виникла у Марини Рябченко, викладачки кафедри новітньої української літератури Інституту філології КНУ. Волонтерка закупила на свої кошти арсенал засобів малювання і разом з іншими волонтерами організації почала творити спільно з бійцями. «Для мене це спосіб віддячити нашим воїнам за те, що я можу спокійно ходити на роботу і займатися своїми справами у той час, як хлопці на війні захищають нас».

Цікаво, що більшість бійців уперше в житті взяли пензлика до рук. За рік вони створили понад 100 художніх робіт. Частину робіт продали на аукціонах, а виручені кошти витратили на потреби воїнів.

«Реабілітація для нас дуже потрібна, тому що ми відволікаємося від своїх проблем, від свого болю, від своїх спогадів і отримуємо душевне задоволення», – зауважив боєць батальйону «Київська Русь» Сергій Осадчук.

Чоловік зобразив на картині спогад дитинства – червоні маки, що колись висаджувала біля дому його бабуся. «Мак для мене – це символ України. Як його зриваєш, він одразу в’яне. Так і з Україною. Щоб вона не в’яла, треба її шанувати, поливати любов’ю. Після поранення я лікувався в Німеччині. Мені там не сподобалося. Вдома краще».

Ольга Семиляк



















Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024