Новини

 

Україна очима іноземця: презентація книги Посла Греції в Україні Василіса Пападопулоса

30.05.2016
Надзвичайний і Поважний Посол Греції в Україні Василіс Пападопулос в Університеті презентував свою книгу «Оля, або Дві зими і одна весна». Зустріч із письменником, на яку приїхало більше десяти представників дипломатичних установ, організувала Олександра Азархіна, випускниця філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка, голова консалтингової компанії «Fixer agency».



Книга – своєрідний художній спогад автора. Адже вона народилася в період першого візиту посла в Україну протягом 1994-1996 років. Наша держава тоді переживала важкий період. Однак в часи, коли стара система загинула, а нова ще не сформувалася, українці намагалися жити так, аби не втратити свою людяність. Сила характеру нашого народу так вразила і захопила грецького посла, що він вирішив зобразити його життя в книзі.

«Мені надзвичайно приємно, що зробили українськомовний переклад цієї книги. І сподіваюся, що вона, по-перше, слугуватиме можливістю для українців подивитися на себе збоку, а по-друге – буде символом тісних зв'язків української та грецької культур», – зазначив Василіс Пападопулос.

Український переклад здійснив Василь Степаненко. Однак під час роботи над книжкою при видавництві «Веселка» була організована своєрідна лабораторія – перекладацька група зі студентів ІФ і кафедри елліністики, які охоче допомагали перекладачу.

На думку Ніни Клименко, редактора українського видання та відомого філолога, у «спогадах грецького письменника віддзеркалюється наша сучасність, а події двадцятирічної давнини знаходять відгук сьогодні» і примушують замислитися.

До речі, Україна у творчості Василіса Пападопулоса цією книгою не закінчується. Адже зараз посол працює над історичним романом про Володимира Великого.

Ольга Семиляк,
Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024