Новини

 

КНУ взяв участь у одному з найбільших геологічних зібрань світу

29.04.2016
З 17 по 22 квітня у Відні відбувалася Генеральна Асамблея Європейського Геологічного Союзу 2016 (EGU 2016). Учасниками заходу стали 13650 науковців з 109 країн, які представили 4864 усні, 10320 постерні та 947 PICO (електронні постери) доповіді. Крім того працювала виставка провідних міжнародних видавництв, університетів та компаній, проходила низка тренінгів, коротких курсів





Наш університет представляли завідувач кафедри загальної та історичної геології, професор Олена Іванік, докторант кафедри геофізики Олександр Меньшов, магістр кафедри геофізики Анатолій Чернов.О. Іванік представила доповідь на тему: "Моніторинг і моделювання зсувної та селевої небезпеки у межах Українських Карпат та оцінка впливу цих процесів на об‘єкти критичної інфраструктури".


О. Меньшов керував роботою секції і представив дві доповіді, у яких висвітлював результати, отримані у рамках тісної співпраці із партнерами з Центру Управління Навколишнім Середовищем університету Миколаса Ромеріса, Литва. Зауважимо, що дослідження носять міждисциплінарний характер і стосуються як геології та геофізики, так і ґрунтознавства та менеджменту землекористування. А. Чернов зробив дві постерні презентації на тему георадарних досліджень та оцінки поглинених доз радіації під час авіа перельотів.

У ході форуму проведено консультації із потенційними партнерами з Національного університету природних ресурсів (Відень, Австрія). Встановлено наукові контакти із Геологічною службою Великої Британії (доктор Хелен Рівз, директор департаменту інженерної геології), Міжнародним консультаційним центром морських досліджень (Антверпен, Бельгія), природничим відділом музею Африки (Бельгія).

Проведено консультаційну зустріч із директором Геотехнічного інституту Університету природних ресурсів Австрії професором Вей Ву щодо можливої участі у спільних австрійсько-українських проектах у сфері моделювання зсувної та селевої небезпеки у межах гірських областей. Вивчено досвід геомеханічного моделювання у лабораторії геомеханіки цього інституту.

Досягнуто домовленості з представниками Університету Барселони та лабораторії LeLISAH Монпольє щодо спільних наукових досліджень ерозійних процесів грунтів та вивчення фізико-хімічних властивостей чорноземів на основі магнітних методів.

Налагоджено контакти з відділами «Геологічне обладнання та інформаційні системи» та «Інформатика в науках про Землю та Космос». Результатами зазначених домовленостей має стати співробітництво у рамках міжнародних проектів «Горизонт 2020», НАТО, COST, спільні публікації у визнаних наукових виданнях.

За результатами асамблеї одержані пропозиції щодо стажування та навчання наших студентів, аспірантів та молодих вчених у провідних університетах світу з отриманням відповідних стипендій.

Олександр Меньшов




Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024