Новини

 

Презентація двомовної монографії про Тараса Шевченка

25.03.2016
У рамках наукової теми «Художня індивідуальність Тараса Шевченка і світовий літературний контекст» у 2015 році вийшла перша частина однойменної монографії доктора філологічних наук, професора Оксани Сліпушко та кандидата філологічних наук Анни Шаповалової українською та англійською мовами.

Студентській аудиторії цю монографію було презентовано 24 березня 2016 року в Інституті філології в контексті «Шевченкового березня».







Завідувач кафедри історії української літератури та шевченкознавства, співавтор монографії проф. Оксана Сліпушко розказала про мету наукового видання: «Монографія двомовна, тож плануємо розіслати в усі університети світу, де вивчають українську мову і літературу, щоб привернути увагу до Шевченка і України. Прагнемо донести наші наукові концепції до світової громадськості. Двомовний характер монографії дозволяє це зробити».

Проф.Оксані Сліпушко належить частина монографії : «Тарас Шевченко і християнство»,де проаналізовано наскільки Шевченко був віруючою людиною, як сприймав Бога.
Асист. Анна Шаповалова написала розділ «Тарас Шевченко і античність». Вона розказала, чому зацікавилася саме таким аспектом:«Шевченко завжди переосмислить образ, додасть нового звучання, контамінації. Це цікаво прочитувати. У ХІХ ст. античність була популярна серед інтелігенції. Всі висококваліфіковані художники зображали античних героїв. І Тарас Шевченко мав багатокомпонентне бачення». Анна Шаповалова презентувала аудиторії кілька ілюстрацій картин його авторства: «Діоген», «Смерть Віргінії», «Смерть Лукреції», чим нагадала про Шевченка як художника, а не лише знакового поета.


На завершення презентації монографії глядачам було показано документальний фільм «Наш Шевченко».Його було знято студентами Інституту журналістики. Режисер фільму - Інна Черемних. Науковими коментаторами творчості Шевченка у фільмі виступили: Оксана Сліпушко, Анна Шаповалова та Олександр Пономарів.

Каріна Дорошенко, фото Валерій Попов





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024