Новини

 

«Україна і США: досвід та перспективи співпраці»

21.03.2016
17 березня 2016 р. на базі кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна наукова конференція «Україна і США: досвід та перспективи співпраці (присвячена пам’яті професора Б. М. Гончара)». Учасниками конференції стали провідні українські американісти: науковці, аспіранти, представники дипломатичних відомств, вищих навчальних закладів та наукових установ.

Відкриваючи конференцію, завідувач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн проф. О. П. Машевський побажав учасникам конференції плідної співпраці та продуктивних обмінів думками.

Проректор з наукової роботи КНУ Віктор Мартинюк підкреслив важливість для сучасної України проведення подібних заходів, і історичний факультет може в майбутньому розраховувати на підтримку своїх наукових ініціатив.

На конференції також виступили директор Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України» А. І. Кудряченко та ректор Дипломатичної академії В. Г. Ціватий. Вони акцентували увагу на необхідності інтенсивного розвитку українсько-американських відносин в умовах російської агресії проти України. Закономірно, що велика увага приділялась пам’яті проф. Б. М. Гончара, в минулому завідувача кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн. Учасники конференції, які знали його особисто, зосереджували увагу на його людських якостях та талантові дослідника-американіста, який створив на факультеті потужну школу американістів.

На пленарному засіданні конференції виступили й представники дипломатичних відомств – аташе з питань культури Посольства США Шері Бистрянські та начальник відділу США та Канади МЗС України М. Кулініч, директор Американських Рад з міжнародної освіти Я. Бачинський.

Однією з найбільш яскравих промов на пленарному засіданні стала доповідь першого Надзвичайного та Повноважного Посла України в США (1992-1994) Олега Білоруса, присвячена імперативам стратегічного партнерства нашої держави з США в умовах глобальних потрясінь.

На засіданнях секцій учасники мали змогу виступити та обговорити актуальні питання історії відносин США та України, а також перспективи співпраці цих країн у майбутньому.











Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024