Новини

 

У Музеї історії КНУ відкрито виставку «Бій під Крутами»

17.03.2016
У рамках проекту «Героїка української революції» 16 березня 2016 року в Музеї історії КНУ імені Тараса Шевченка відбулося відкриття виставки під назвою «Бій під Крутами», присвяченої трагічним подіям 29 січня 1918 року. Подвиг загиблих тоді студентів Київського університету став символом патріотизму та нескореності у боротьбі за незалежну Україну.

Виставка є частиною історико-меморіальних заходів по вшануванню пам’яті студентів-героїв та приурочена до дня перепоховання їх біля Аскольдової могили у Києві.

Матеріали для виставки підготував доцент кафедри давньої та нової історії України історичного факультету університету Олександр Надтока, який прочитав для студентів і ветеранів університету тематичну лекцію.










Для створення виставки були використані матеріали Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г. Пшеничного, наукової бібліотеки Центральних державних архівів України, Історико-культурного товариства «Герої Крут» та приватних архівів викладачів історичного факультету.

Фотодокументальний блок виставки має п’ять тематичних розділів: «Політики і військо 1917-1918 рр.»; «Добровольча молодь на початку 1918 р.»; «Постаті крутян та їхніх близьких»; «Армія УНР та повстанці: воєначальники, отамани, козаки»; «Спадщина Тараса Шевченка в національно-визвольній боротьбі (1917-1923 рр.та 1930-1950-х рр.)».

Серед речових експонатів виставки багнети, знайдені дослідниками поблизу залізничної станції Крути.

Виставка знайомить відвідувачів з цінними документальними джерелами, що проливають світло на правдиві історичні події минулого століття, а також сприяє вихованню патріотичних почуттів у студентської молоді.




Директор Музею історії КНУ
Людмила Круглова



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024