Новини

 

Анатолій Конверський: “Дні науки філософського факультету –це підсумок наукової робити факультету за рік”

14.04.2006
Міжнародна наукова конференція “Дні науки філософського факультету-2006” відбулась 12-13 квітня цього року на філософському факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відкриття конференції відбулося в актовій залі Головного навчального корпуса. Зі вступним словом виступив декан філософського факультету Анатолій Конверський він привітав всіх учасників конференції та зазначив, що Дні філософського факультету – це підсумок наукової роботи факультету за рік. Заступник декана з наукової роботи Володимир Бугров нагородив книгами та грамотами студентів переможців конкурсу наукових робіт, по трьох напрямках філософія, політологія та релігієзнавство.

Після пленарного засідання робота продовжилась по 15 секцій:
Історія світової філософії;
Українська філософія: історія та сучасність;
Теоретична філософія;
Логіка;
Філософія та методологія науки;
Естетична теорія і культурний контекст: проблеми взаємодії;
Філософська антропологія та філософія людини;
Соціальна філософія та філософія історії;
Філософські проблеми гуманітарного знання;
Філософія культури та культурологія;
Релігієзнавство в структурі філософського і гуманітарного знання;
Політична думка: історія та сучасність;
Теорія політики;
Практична політологія: теоретичні та прикладні аспекти;
Етика.

Крім того, в рамках конференції відбулося шість ”круглих столів“.

Проблеми формування етики бізнесу як складової сучасної прикладної етики обговорювались під час круглого столу “Місце етики бізнесу в контексті сучасного гуманітарного знання”. Езиториці був присвячений круглий стіл “ Езотирика крізь призму релігієзнавчих досліджень”.

З метою обговорити проблеми та перспективи розвитку самоврядування, його місце і значення в процесі інституціалізації громадського суспільства було проведено круглий стіл “Студентське самоврядування як форма інституціалізації громадського суспільства”.

Сучасний стан політичних наук в Україні потребує припливу нових кадрів із сформованим науковим світоглядом і відповідною теоретико-практичною підготовкою. Але студенти в багатьох випадках не мають бажання присвячувати себе науковій ниві через брак розуміння перспектив і майбутніх можливостей теоретиків-політологів. Однак, такі перспективи є. Про це йшлося на засіданні круглого столу “Формування та реалізація політичної науки в Україні: аналіз перспектив та напрямків розвитку”.


Перспективи сучасних міждисциплінарних проблем та перспективи розвитку філософських і соціологічних досліджень, можливості розробки й впровадження спільних методологічних проблем та підходів розглядались під час круглого столу “Людина – Особистість – Суспільство: проблеми та перспективи міждисциплінарних досліджень”.

Круглий стіл “Раціональність у філософії та математиці: пам’яті О.І. Кедровського та Л.А. Солов’я” було організовано з метою обговорення міждисциплінарних проблем та перспектив розвитку математичних досліджень, витоки яких сформовані творчістю Олега Кедровського та Леоніда Солов’я, які заклали оригінальну школу математики на філософському факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024