Новини

 

Відкриття аудиторії "Ретро" в Інституті філології

14.03.2016
11 березня 2016 в Інституті філології КНУ відбулося урочисте відкриття аудиторії «Ретро».
Інтер’єр аудиторії відтворено за світлинами навчальних приміщень корпусу початку ХХ ст.

Подію відвідали ректор КНУ імені Тараса Шевченка академік Леонід Губерський, екс-посол Грузії в Україні Григол Катамадзе, проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров, проректор із міжнародних зв'язків Петро Бех, викладачі та студенти Інституту філології.

Директор Інституту філології Григорій Семенюк розповів як у випускників виникла ідея створити в стінах Інституту філології місце, де б концентрувався дух епохи і було створено атмосферу колишнього факультету і де вивчилося не одне покоління філологів.

Ректор університету також поділився спогадами про ті дні, коли сам навчався в корпусі на бульварі Тараса Шевченка, 14. За часів його вступу до університету у корпусі розміщувався історико-філософський факультет. Леонід Васильович нагадав присутнім, що в Університеті вжестворено і обладнаноаудиторію імені М.Максимовича у Головному корпусі КНУ. Вона функціонує нині як місце для спеціальних заходів. Тож аудиторію «Ретро» в Інституті філології ректор радить не перетворювати в закритий музей, а зробити приміщенням длямистецьких заходів, зустрічей, лекцій з історії літератури.

Григол Катамадзе, який до 2013 року був послом Грузії в Україні, згадував, як у 1979 році вперше приїхав до Києва, а в 1980 році вступив на факультет міжнародного права і міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка. «5 років, що я провчився у так званому «Жовтому корпусі», були найкращими в моєму житті», - сказав Григол Шалвович. Звертаючись до Леоніда Васильовича він зазначив: «Пам’ятаю, я був студентом, а Ви - проректором, тож у Вашій особі я хочу вклонитися всім викладачам, які мене вчили і, користуючись нагодою, звернутися до всіх випускників Університету Шевченка з закликом - треба об’єднуватися, особливо у важкий для України час. А цю ретро-аудиторію не варто тримати зачиненою. Треба, щоббув збережений зв’язок сьогодення з минулим.Багатьом випускникам у часи студентства допомагала історія Університету. Я це відчував,інші студенти з Грузїі теж. Впевнений, що таке відчували і відчувають студенти й інших країн, які тут навчалися і навчаються. Прошу дозволу інколи приходити сюди, посидіти за цими партами, згадати, подумати».

Парти, світильники, вимикачі, архівні фото на стінах максимально відтворюють інтер’єр 40-50-х років ХХ ст. Перші відвідувачі мали змогу посидіти за партами, яким вже понад 80 років, поринути в історію Жовтого корпусу і, звісно ж, сфотографуватися.













Дорошенко Каріна,
фото – Валерій Попов





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024