Новини

 

Шевченків березень - 2016 у КНУ

11.03.2016
10 березня в Інституті філології КНУ відбулася Міжнародна науково-практична конференція, організатором якої виступила кафедра історії української літератури і шевченкознавства на чолі із завідувачем кафедри проф. Оксаною Сліпушко. Директор Інституту філології проф. Григорій Семенюк відкрив пленарне засідання словами про те, що скільки б науковці не досліджували життя і творчість Тараса Шевченка, все одно залишиться непізнане.

З вітальним словом виступив проректор із наукової роботи проф. Віктор Мартинюк. Він сказав, що для нього спочатку було неприйнятним осучаснення постаті Шевченка, але згодом стало зрозуміло, що «Тарас Григорович один зі стрижнів культурного простору для всіх епох».

На пленарному засіданні також виступали: літературознавець, перекладач зі США Петро Фединський, професор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, д. філол. н., архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ Ігор Ісіченко, студентка бакалаврату Інституту філології Ольга Щелкунова. Вони доповіли про літературний аспект творчості Тараса Шевченка. Про мистецьку серію «Притча про блудного сина» у Тараса Григоровича розказав аудиторії Дмитро Степовик (академік АН Вищої освіти України, завідувач відділом образотворчого мистецтва Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, професор Київської Православної Богословської академії УПЦ КП, професор УВУ в Мюнхені, д. мист., д. філос. н., д. богосл. н). А Володимир Войтенко (головний редактор сайтів «Кіно-коло» і «Сценарна майстерня», ведучий телепрограми «Аргумент кіно» («1+1») поспілкувався з аудиторією на тему «Тарас Шевченко в кінематографі». Він представив уривки з фільмів Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація», а також кілька фільмів початку ХХ ст.




На пленарному засіданні наукова спільнота Інституту філології» одностайно висловила підтримку Надії Савченко флешмобом «Свободу Надії Савченко»




Атмосферу конференції створили Народний ансамбль ІФ «Роксоланія» з духовним гімном «Реве та стогне Дніпр широкий».




Пленарне засідання продовжилося роботою численних секцій і круглих столів.





Дрошенко Каріна, фото – Валерій Попов

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024