Новини

 

Заява Центру комунікацій КНУ щодо інтерв’ю Юлії Мендель

04.02.2016
Публікація 30.01.2016 р. інтерв’ю Юлії Мендель «In Ukraine’s universities, trading bribes for diplomas» в електронній газеті «Politico» викликала обурення громадськості Київського національного університету імені Тараса Шевченка та наукової спільноти України.

У статті авторка огульно звинувачує наукового керівника своєї дисертації у хабарництві, а систему національної вищої освіти – у тотальній корупції.

Закінчивши магістратуру Інституту філології КНУ, Юлія Мендель вступила до аспірантури ІФ, де у 2012 році захистила дисертацію «Натурфілософська металогія лірики Володимира Затуливітра в контексті поезії 1970-90 рр.» за спеціальністю 10.01.01. – українська література. Її науковим керівником був професор, доктор філологічних наук Юрій Іванович Ковалів – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 1996 р., Заслужений працівник освіти України, знаний літературознавець, поет, критик, чиї твори входять до рейтингу «Краща книга року».

Юрій Іванович Ковалів категорично заперечує ці звинувачення і розцінює їх як наклеп та посягання на честь і гідність особистості відповідно до Конституції України (ст. 32, 68), Цивільного кодексу України (ст. 297) та Постанови пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи». Тому має намір подавати позовну заяву до суду проти Юлії Мендель про захист своєї честі, гідності та ділової репутації.

Репутація Університету складається з репутації кожного його співробітника, аспіранта та студента. Пропозиція хабара, як і його вимагання, є кримінальним злочином, що потребує доказів та може бути доведеним тільки у суді. Оприлюднюючи подібну інформацію у ЗМІ, журналіст повинен усвідомлювати міру своєї відповідальності у рамках чинного законодавства.

Протягом останніх днів до Університету надходять листи на підтримку репутації Юрія Івановича від колег з академічної сфери, представників мистецьких кіл, видавців української книги, вихованців його наукової школи, вдячних учнів та усіх тих, з ким його поєднує наукова і творча співпраця.

Університет вдячний усім небайдужим до цієї справи. Ми як ніхто зацікавлені у ретельній перевірці інформації, поданій в інтерв'ю Юлії Мендель, наданні правової оцінки і встановленні справедливості в законному порядку.


Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024