Новини

 

Курсанти ВІКНУ вивчали історію бою під Крутами в музеї

01.02.2016
За ініціативи Національного музею історії України з метою поглиблення знань курсантів ВІКНУ про події національно-визвольного руху в Україні 1917-1921 років було організовано лекцію і оглядову екскурсію. Вони стали заключними заходами на вшанування пам’яті Героїв Крут.




Старший науковий співробітник музею Володимир Іващенко розповів курсантам про нові історичні факти бою під Крутами, після чого курсанти переглянули відеофільм “Лист без конверта”, який викликав активне обговоренням.







– Якщо поглянути на ці події з тактичної точки зору, то вони завершились перемогою українського народу, адже наступ Муравйова було зупинено на тиждень, що дало тодішній українські владі укласти Брест-Литовський мирний договір з центральними європейськими державами, – зазначив науковець.

Присутнім детально розповіли про ситуацію на українських землях у 1917-1921 роках. Вони побачили оригінали видань та фотографії часів Центральної Ради, Директорії УНР, особисті речі Михайла Грушевського і його родини, гетьмана Павла Скоропадського та інших відомих діячів того часу. Курсанти оглянули експозицію, в якій представлені унікальні фотографії періоду 1917-1921 рр., на яких зображені державні діячі, друкарську машинку секретаріату Центральної ради “Ундервуд” на якій було набрано І Універсал про незалежність, жовто-блакитний прапор із написом “Слава вільній Україні” 1918 р. (до речі, таких прапорів лише 2 у світі), махновські прапори, холодну та вогнепальну зброю початку ХХ століття та справжню тачанку, яку використовували махновці у 1920 р.

Екскурсія, як ділилися враженнями курсанти, додала їм більшого розуміння історії України в дуже складний для неї період, а подвиг Героїв Крут надихнув на вірне служіння народові.




Командування Військового інституту висловлює подяку співробітникам Національного музею історії України за надану можливість провести історично-пізнавальний захід



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024