Новини

 

Перші підсумки реалізації Програми ЄС «Горизонт 2020»

01.12.2015
Перші підсумки досвіду реалізації та нова робоча програма на 2016-2017 рр.
26 листопада 2015 року відбулася Міжнародна конференція «Програма ЄС «Горизонт 2020, навчання для Національних та регіональних контактних пунктів». Організатором конференції виступило МОН України спільно з Національним контактним пунктом Програми «Горизонт 2020» при КНУ імені Тараса Шевченка.

У конференції взяли участь Тьєрі Девар, офіцер з міжнародного співробітництва директорату з питань досліджень та інновацій Європейської комісії, Діана Сенчишин, керівник команди з підтримки політики, аналізу та моніторингу національних дослідницьких стратегій директорату з питань досліджень та інновацій Європейської комісії, Ганна Новосад, начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН України,Стелла Шаповал, Національний координатор НКП Програми «Горизонт 2020» в Україні, заступник начальника Управління, Начальник відділу міжнародного науково-технічного співробітництва МОН України, Єгор Дубинський, Національний координатор НКП Програми «Горизонт 2020» від НАН України, Лідія Романчук, Директор Центру міжнародних проектів АН Молдови, керівники національних контактних пунктів «Горизонт 2020» в Україні.

Конференцію відкрив та модерував проректор з міжнародних зв’язків КНУ імені Тараса Шевченка Петро Бех. Проректор з наукової роботи Віктор Мартинюк привітав учасників конференції та наголосив на тому, що рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» – важлива ініціатива сьогодення, спрямована на вирішення
суспільних та глобальних проблем, важливих, зокрема, і для України. КНУ імені Тараса Шевченка з особливою увагою ставиться до цієї програми. Віктор Мартинюк також передав слова вітання від ректора КНУ академіка Леоніда Губерського, зокрема: «Бажаю представникам Національних контактних пунктів, науковій спільноті зреалізувати свій потенціалі та активно увійти до Європейського дослідницького простору, використовуючи інструменти Програми «Горизонт 2020»».

Стелла Шаповал представила стан впровадження Програми «Горизонт 2020» в Україні і зауважила, що згідно Наказу МОНУ від 13 березня 2015р. створено мережу українських НКП на базі університетів та інститутів НАН України – 38 НКП і 12 регіональних КП. А також наголосила, що станом на вересень 2015 року за результатами оголошених колів 2014-2015 рр. по Програмі, було подано заявок за участю України – 55 на загальну суму 6 388 823 Євро.

Тьєрі Девар представив нову робочу програму з досліджень та інновацій на 2016 – 2017 рр. на суму € 77 мільярдів – як найбільшу і всеосяжну програму в своєму роді у світі. Водночас він проаналізував уроки 1-го етапу реалізації Програми. Серед уроків наголосив на необхідності: чіткого опису теми; нових правилах для двоступеневих заявок, що забезпечить більш високу частоту успіху на другій стадії (тобто динамічного порогу з урахуванням наявного бюджету); посилена інтеграція соціальних і гуманітарних наук у різних аспектах; тощо.

Варто наголосити на важливості міжнародної конференції у кількох аспектах. Передовсім у практичному аналізі проробленої роботи на європейському рівні (у виступі Діани Сенчишин), у колег з Молдови (у виступі Лідії Романчук) та в Україні – у виступі Єгора Дубинського. З іншого боку – практичний досвід та поради для наступного етапу впровадження Програми у виступі Олени Коваль, директора національного інформаційного центру зі співробітництва з ЄС в галузі науки і технології, начальника відділу імплементації програми «Горизонт2020» – Фінансові та юридичні аспекти участі у Програмі «Горизонт 2020».
Друга частина конференції була присвячена обговоренню досвіду діяльності Національних контактних пунктів в Україні за напрямками Програми ЄС «Горизонт 2020».
Презентації ключових виступів у рамках Міжнародної конференції будуть розміщені на сайті НКП при КНУ імені Тараса Шевченка http://www.nkp.univ.kiev.ua/index.php .

Голова НКП при КНУ імені Тараса Шевченка
Галина Усатенко











Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024