Новини

 

Новини з географічного факультету

19.10.2015

Співпраця географів з країнами Балтійського регіону

Вже п’ять років поспіль географічний факультет КНУ бере участь у міжнародних проектах, спрямованих на пом’якшення антропогенного тиску на урбанізовані ландшафти. У жовтні цього року міжнародний проект під назвою «Створення парків для відпочинку на території забруднених ділянок склозаводів (акронім PHYTECO) стартував у Швеції. Керівник проекту - Вільям Хогланд, професор екологічної інженерії Університету Ліннея, Швеція, запросив до участі науковців зі Швеції, Естонії, Латвії та України. Від України в проекті бере участь доцент географічного факультету, к.х.н. Михайленко В.П.




Проект приділяє основну увагу водозбірній площі Балтійського моря і спрямований на відновлення екологічного стану територій, розташованих у Королівстві кришталю – колишніх потужних склозаводів Швеції. Метою проекту є розширення співпраці науковців, бізнесменів та місцевих органів влади у дослідженнях, пов'язаних з екологічною стійкістю регіону шляхом проведення семінарів, онлайн зустрічей та інших спільних заходів.

Скляні відходи являють собою нагальну проблему для довкілля у всьому світі через повільну біо-деградацію скла. Стан склозаводів і звалищ відходів скляної промисловості в країнах Балтійського моря майже невідомий і вимагає більше досліджень. Видобуток відходів склозаводів може забезпечити повернення ресурсів металів і скла, які можуть бути використані у різних галузях промисловості, наприклад, виробництві цементу, піноскла, бетону та інших будівельних матеріалів.В рамках проекту заплановано проведення оцінки ризиків для здоров’я населення і довкілля, а також впровадження позитивного досвіду Естонії, набутого в процесі ліквідації полігону ТПВ на о. Саарема. Планується проведення фіторемедіації старого полігону та створення туристичного парку на території скляного заводу міста Бода. Такий парк може сприяти відновленню ґрунту після проведених розкопок і дає шанс художникам створити нові інсталяції зі скла для оздоблення парку.

Географи перемогли у конкурсі есе

У конкурсі есе на тему: “Чи потрібна Україні децентралізація?”для українських студентів, які цікавляться реформуванням країни та прагнуть інформувати громадськість про реформи, переміг студент кафедри економічної та соціальної географії географічного факультету Станіслав Остапенко.




Конкурс був оголошений Democracy ReportingInternational (DRI) та Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Головний приз:
- запрошення презентувати своє есе на конференції DRI в Брюсселі або Берліні восени 2015 року;
- публікація есе у форматі, обраному DRI.





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024