Новини

 

Австралійська подорож

03.09.2015
Минулого тижня в австралійському місті Кернс відбувся Міжнародний конкурс "мозкознавців", у якому брала участь і Україна. Це був унікальний шанс для національного переможця, 15-річної Тетяни Гусак з київського Науково-природничого ліцею № 145 отримати новий досвід і враження. Супроводжував її до Австралії координатор Brain Bee в Україні, старший науковий співробітник Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Чернінський.




"Конкурс запам'ятався складними і цікавими завданнями, на всі з яких, я, на жаль, не змогла дати відповідь. Було цікаво поспілкуватися із іншими учасниками конкурсу та обмінятися думками з приводу майбутнього. Добре, що конкурс був організований разом із великою науковою конференцією, — це дало можливість дізнатися багато нового. Одним з найяскравіших спогадів залишилася поїздка на Великий Бар'єрний Риф. Багато років, ще з того часу, як у першому класі подивилася фільм про риф, мріяла його побачити." — розповіла Таня. Вона не здобула призового місця, проте показала достойний результат, правильно відповівши на 45% усіх завдань. "Найбільшою проблемою наших учнів є слабке володіння англійською мовою, яка є міжнародною мовою спілкування науковців." — зауважив координатор Brain Bee в Україні Андрій Чернінський.



Конкурс International Brain Bee був заснований у США професором Університету Меріленда (США) Норбертом Мислінським. Змагання має на меті стимулювати учнів вивченнати будову і роботи головного мозку та надихнути їх на будувати кар'єру в галузі наукової та клінічної нейронауки. Професор Мислінський вірить, що переможці конкурсу в майбутньому зможуть знайти шляхи лікування більше ніж 1000 неврологічних та психічних розладів, від яких страждають люди в усьому світі.

Цьогорічне змагання було рекордним як за числом країн-учасниць, так і за конкурсною та культурно-науковою програмою. Крім того, International Brain Bee вперше був організований у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Головний організатор змагання - професор Університету Квінсленда (Австралія), доктор Лінда Річардс відзначила, що нейроконкурс є унікальним шансом для учасників отримати позитивні враження від нових знань і спілкування з однолітками.






) з Австралії.

Окрім власне конкурсу, для учасників була організована насичена програма супутніх заходів, головним з яких була денна екскурсія на Великий Бар'єрний Риф, під час якої діти могли на власні очі побачити чарівний тваринний світ коралових колоній. Науковці Університету Квінсленда розповіли і продемонстрували, як вони проводять дослідження життєвого стану коралів. Крім цього, конкурсанти відвідали вологий тропічний ліс та зоопарк з представниками австралійської фауни, де мали нагоду побачити і навіть погодувати кенгуру!







Конкурс було організовано в рамках великого наукового конгресу — з'їзду Міжнародного товариства нейрохімії, одним із засновників якого, до речі, був видатний український біохімік Олександр Палладін. Учасники конкурсу мали змогу прослухати доповіді провідних вчених з усього світу, а також поспілкуватися з молодими науковцями під час постерної сесії.

Організаторами конкурсу в Україні є Українське товариство нейронаук та Громадська організація "Ноосфера". Конкурс проводиться як супутній захід при Всеукраїнській біологічній олімпіаді за люб'язного сприяння Міністерства освіти і науки. Переліт до Австралії є досить коштовним, і його оплата була б неможливою без допомоги українців з усього світу. Організатори висловлюють подяку всім небайдужим, хто допоміг зібрати необхідні кошти. Частина вартості перельоту і перебування в Австралії Тетяни та її керівника була покрита коштом організаторів.
або зв'яжіться з нами за електронною адресою brain@biology.org.ua.


Старший науковий співробітник
КНУ імені Тараса Шевченка, к.б.н. Андрій Чернінський



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024