Новини

 

У Моринцях на Черкащині відбувся другий Ше.Fest

02.09.2015
До Дня незалежності на батьківщині Кобзаря – в селі Моринці Черкаської області – відбувся другий Всеукраїнський благодійний фестиваль Тараса Шевченка Ше.Fest. Цьогоріч захід проходив також і за підтримки Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Фестиваль набув широкої популярності серед українців, адже Моринці відвідало близько 3-4 тисяч гостей з різних куточків України.

На фестивалі діяли просвітницька, художня та військова галявини, театральна сцена (презентація вистав «РеінкарНАЦІЯ Тараса», «Катерина», моновистави «Варнак), нічний кінозал із фільмами про трагічні сторінки українського народу («Поводир», «Хайтарма», «Добровольці Божої чоти»), ярмарка, низка майстер-класів народних ремесел та Велика музична сцена, проводилися екскурсії Шевченковими місцями.

Зокрема, на просвітницькій галявині із лекцією про окремі аспекти психоаналізу творчості Тараса Шевченка виступила шевченкознавець, директор Всеукраїнського навчально-наукового центру шевченкознавства кафедри історії української літератури і шевченкознавства Інституту філології кандидат філологічних наук Оксана Данильченко. На галявину завітали й наукові співробітники Національного музею Тараса Шевченка – Мирон Гордійчук, який розповів про святкування столітнього ювілею творчості Тараса Шевченка, та Тетяна Калініна із лекцією «Масони в оточенні Шевченка». Цікавими були гутірки знаного казкаря Сашка Лірника, земляка Тараса Шевченка (народився у селі Ганжалівка Лисянського району), автора низки бестселерів, письменника Василя Шкляра, художника, автора серії картин «Хрещені Вогнем» Михайла Дяченка, поета та телеведучого Дмитра Лазуткіна, виступи гуртів із піснями на слова Кобзаря.

Відвідувачі фестивалю могли повчитися художній майстерності. На галявині художника працювали майстри з Черкащини та Київщини.

На Великій музичній сцені лунали запальні ритми українських folk та рок-гуртів: на слова Шевченка співали «Хочу Ще!», «Колір Ночі», «Друже Музико», «Тінь Сонця», «Вій», «Тінь Сонця», «Фліт», «ДримбаДаДзига», Merva, «Веремій», «Фіолет» та ін.

У рамках проведеного аукціону картин заслуженого художника України Валерія Франчука та молодого художника Андрія Куцаченка, продажу книг, наданих Українською видавничою спілкою імені Юрія Липи, та збору коштів було зібрано близько 9 тисяч гривень, що будуть передані на підтримку українських військових.






































Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024