Новини

 

Літня школа з проблематики запобігання корупції на юридичному

05.08.2015
Уже традиційно в липні на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка працює англомовна Міжнародна літня школа. Її учасники отримують цікаві та актуальні нові знання, обмінюються досвідом і думками, а також прослуховують курс лекцій українських та іноземних професорів права з питань правового порядку, процесу прийняття рішень та особливостей міжнародного законодавства у різних сферах правового регулювання.

Цьогорічна Міжнародна літня школа мала назву «Корупція у владі та захист через цивільне і кримінальне право: погляди Європи і США». З огляду на те, що робота Школи тривала лише тиждень (з 19 по 25 липня), її програма була доволі насиченою. Учасники встигли не лише прослухати інформативні лекції, а й відвідати Генеральну прокуратуру України та Музей корупції «Межигір’я».

Читали лекції українським студентам запрошені американські юристи та професори, зокрема, Лорі Дубріель, Пам Мазакас, Клінтон Макграс, Нейл Уайз, Дін та Шеріл Рігер. Також студенти мали змогу послухати лекції професорів та викладачів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зокрема Крістофера Келлі, Марка Поллінса, Павла Пушкаря, Ольги Куцевич та інших. Також Школу відвідав прокурор Прокуратури міста Києва Сергій Ніжинський, який поспілкувався зі студентами про стан справ у прокуратурі та боротьбу з корупцією на практиці. Не менш цікавою була розмова з колишнім радником глави Агентства по боротьбі з корупцією Республіки Молдова Przemysław Musiałkowski, який розповів про антикорупційний досвід Молдови та позитивно оцінив перспективи України на шляху до ЄС.








Безумовно, такі літні школи є прекрасною можливістю створити майданчик для обговорення суспільно-важливих тем і заохотити молодь до роздумів. Студенти, зацікавлені у поглибленні власних знань та пошуку виходів із ситуації, що склалася в Україні, стануть перспективними та професійними юристами, адже вони готові сприймати іноземний досвід та обмінюватися власними ідеями. На цій школі, зокрема, лектори зосередили увагу на проблемах судової системи та виконавчої влади в Україні, особливостях та перспективах реформування кримінального та цивільного процесу, а також різноманітних антикорупційних практиках у різних країнах Європи та світу. Окремо піднімалися теми етичних стандартів юридичної діяльності: як вони різняться між собою у різних правових системах, а також яка відповідальність застосовується до осіб, які порушили такі стандарти у Європі та Америці.









Учасники літньої школи здійснили ознайомчий візит до Генеральної прокуратури України, де для іноземних гостей було зроблено огляд діяльності прокуратури в Україні.







Завершилася школа символічно – відвідинами Музею корупції «Межигір’я». На території Музею відбулося закриття Літньої школи, де лекторам і студентам вручили сертифікати.

Щороку літні школи юридичного факультету дозволяють студентам здобувати ще більше важливих знань. Так, минулого року літня школа права була присвячена проблемам навколишнього середовища, цьогоріч – болючим для українського суспільства проблемам боротьби з корупцією. Кожен із учасників отримав суттєвіші знання щодо міжнародних інструментів запобігання хабарництву, європейських принципів державного управління, антикорупційних механізмів та запобігання конфлікту інтересів у державній службі. Студенти КНУ у недалекому майбутньому зможуть безпосередньо долучитися до процесу вдосконалення антикорупційного законодавства та практики його застосування.
та BE SMART english communitу. - це школа англійської мови, де студенти занурюються в англомовний простір за допомогою щоденних дискусій з носіями англійської мови та безлімітного абонементу.
Дякуємо наши партнерам!

Статтю підготувала Лідія Жовтяк
Фото Ольги Кривитченко



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024