Новини

 

За межами пам’яті…

12.06.2015
У червні в стінах Інституту філології кандидат наук, викладач Мічиганського університету (США) Ґрета Юлін (GretaUehling)прочитала лекцію для студентів кафедри тюркології спеціальності «Кримськотатарська мова і література та переклад».

Ґрета Юлін відомий антрополог працює у США в Мічиганському університеті. Дослідження Ґрети Юлін пов’язані з проблемами міжнародної міграції. Наразі вона працює над проектом з вивчення мови, літератури та культури кримських татар.Крім того, проводить консультації для низки міжнародних організацій, включаючи USAID, USCRI, і «Панорама центр» (Panorama Center).




У 2012-13 року пані Ґретабула незалежним експертом Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Верховним комісаром у справах національних меншин (ВКНМ) у межахпроекту «Інтеграція раніше депортованих народів Криму». Наразі пані Грета перебуває в Києві і збирає матеріал для своєї книги «За межами пам’яті».

Пані Ґрета так розповідає про свою книгу:
– Моя книга розкриває роль, яку зіграли пам'ять та історія у процесі репатріації кримських татар на історичну батьківщину. Я вважаю, що бажання до репатріації виникло у кримських татар завдяки процесу згадування минулого, що змусило їх відчути той зв'язок, яким вони з’єднані один з одним та зі своєю землею. Практика згадування і збирання минулого, у поєднанні з опозиційною історією (я маю на увазі історію, що не відповідає офіційній радянській точці зору) переконала кримських татар піти на ризик заради життя у Криму. Як антрополог я використовувала макрозернисті етнографічні прийоми для того, щоб зафіксувати специфіку, можна сказати «мікро» процеси через які друге і третє покоління досліджувалися з точки зору емоційності та політичної готовності до репатріації. Моя книга містить інформацію про те, яку роль грають приватні спогади, спогади усього соціуму у поєднанні з їхньою інтерпретацією з точки зору історії у процесі повернення татар на їхню історичну батьківщину. Це і головна ідея книги, і сполучна ланка, яку я сьогодні хочу донести до вас.

Студенти із захопленням слухали лекцію пані Ґрети, а викладачі кафедри тюркології із задоволенням надали допомогу та інформацію необхідну для її дослідження.

Кафедра тюркології Інституту філології


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024