Новини

 

Науково-практична конференція «Українсько-Азербайджанські взаємини»

22.05.2015
20 травня 2015 року в Інституті філології КНУ відбулася міжнародна науково-практична конференція «Українсько-Азербайджанські взаємини», присвячена 100-річчю з дня закінчення азербайжанським публіцистом Юсіфом Везіром Чеменземенлі Імператорського Університету Святого Володимира.

Відкрив конференцію проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) Петро Бех. З вітальними словами виступили Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайжанської Республіки в Україні Ейнулла Мадатлі, Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайжанської Республіки в Угорщині Вілаят Гулієв, Надзвичайний і Повноважний Посол у Французькій Республіці (1992-1997), провідний науковий співробітник Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАНУ Юрій Кочубей.
У роботі конференції взяв участь виголосив онук Юсіфа Везірова, дипломат, співробітник МЗС Азербайжанської Республіки.

Юсіф Везір Чеменземінлі — азербайджанський дипломат, письменник, публіцист, драматург, історик, фольклорист і політичний діяч. Перший посол Азербайджану в Україні. У 1910 році Юсіф вступив на юридичний факультет Імператорського Університету Святого Володимира в Києві. За весь час навчання в Університеті він не переривав зв'язку з батьківщиною. Нині в Інституті філології при кафедрі тюркології студенти вивчають творчу спадщину азербайжанського письменника, у якій є опис українських історичних реалій, зокрема у романі "Студенти".
















Олександра Касьянова,
Фото – Валерій Попов


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024