Новини

 

Зустріч із Мустафою Джемілєвим

14.05.2015
18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму.

Кабінетом міністрів України заплановано ряд соціальних і культурних заходів з ушанування 71-ї річниці депортації кримських татар.
У КНУ імені Тараса Шевченка пам’ять понад 200 тисяч жертв депортації вшанували разом із лідером кримськотатарського народу, народним депутатом України Мустафою Джемілєвим під час зустрічі, що відбулася 14 травня 2015 року.
У ній взяли участь ректор КНУ Леонід Губерський, координатор комітету із захисту прав кримськотатарського народу Сіневар Кадиров, координатор проекту «Крим СОС» Таміла Ташева.

Ректор університету зазначив, що на долю кримськотатарського народу випало багато випробувань, і це не може не хвилювати небайдужих людей. Він закликав пригадати трагічні події 1944 року, вшанувати пам'ять тих, хто загинув під час депортації і з огляду на ситуацію в окупованому Криму, привертати увагу до кримської проблеми всіма можливими засобами, керуючись правдивою інформацією, робити все щоб повернути законні права кримськотатарського народу. Леонід Васильович зауважив, що одразу ж після анексії Криму університет перейнявся долею кримськотатарської молоді. Зокрема, у минулому році на кафедрі тюркології Інституту філології було відкрито спеціальність «кримськотатарська мова та література».

Мустафа Джемілєв з болем розповів, про історію свого народу, про його героїчних синів і їхню боротьбу на всіх її етапах, про те, що під час депортації та у перші два роки після неї загинуло понад 46% кримських татар, а також про репресії, що відбувалися у 50-х роках минулого століття і відбуваються зараз. Лідер кримськотатарського народу відповів на численні запитання студентів, зокрема про те, чому ми кваліфікуємо приєднання Криму до РФ як злочин, які процеси відбувалися в Криму весь цей рік і що відбувається зараз.

До відкритої дискусії долучилися представники дипломатичного корпусу: аташе Посольства Японії в Україні Хірако Такаші, другий секретар Посольства Словенії в Україні Петра Зупаніч, радник з прав людини Посольства США в Україні Байрон Кемпбелл, політичний аналітик Посольства США в Україні Тетяна Стечак, аташе з питань оборони Австрійської Республіки в Україні, Молодові і Грузії при Посольстві Австрійської Республікив Україні, координатор проектів Посольства Франції в Україні Олег Масик, перший секретар Посольства Франції в Україні Жюлі Фор, перший секретар Посольства Турецької республіки в Україні Фатіх Озтюрк.

Студенти тепло дякували Мустафі Джемілєву за проведені з ними години, висловлювали свою солідарність з кримськотатарською молоддю, а Леонід Губерський вручив Мустафі-бею Почесну відзнаку Шевченкового університету.
Професор КНУ, відомий історик Володимир Сергійчук вручив йому свою книгу “Український Крим»































Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024