Новини

 

Безкоштовні курси білоруської мови в Інституті філології

05.05.2015



Білоруська мова за часів Великого Князівства Литовського було однією з найдавніших державних національних мов Європи (Статут 1566) і виконувала функцію мови дипломатичних стосунків. Близькість історичних доль Білорусі та України, найближча спорідненість мов і культур (українці надзвичайно легко опановують білоруську мову й навпаки), плідність багатовікової співпраці між білоруським і українським народами, а також спільність національних завдань на сучасному етапі вимагають надавати білорусько-українським зв'язкам нового змісту.

21 квітня 2015 року у Центрі білоруської мови та культури імені Володимира Короткевича відбулися перші заняття безкоштовних громадських курсів білоруської мови "Моваведа – Кіеў". Про такі курси для всіх охочих – для громадян України як білоруського, так і іншого етнічного походження, для представників білоруської діаспори в Україні – йшлося вже давно, ще з 2011 року. Тоді про це повідомляло державне Білоруське телебачення – і ось, нарешті, це стало реальністю. Громадські курси такого рівня є першим реальним проектом, скерованим на ознайомлення з білоруською мовою та культурою не лише студентів-білорусистів нашого Інституту, але й більш широкого кола зацікавлених осіб. Основною метою діяльності Центру є сприяння вивченню білоруської мови в Україні, поглиблення знань з історії, культури, мистецтва Білорусі.

Громадські курси "Моваведа" було засновано й зареєстровано у Білорусі декілька років тому. Курси "Моваведа – Кіеў" тільки розпочинають свою роботу, тому ще мають потребу у поширенні інформації про них. Проте вже на перші заняття зібралось чимало щирих любителів Білорущини! Спеціальний гість – відомий літературознавець і журналіст Олександр Федута прочитав цікаву лекцію "Білоруська мова: доля в контексті історії народу". Ведуча курсів, лектор з Білорусі Надзя Старавойтава представила уривок зі свого нового роману про Білорусь і Україну. Наступного разу чекатимемо наших друзів 5 травня о 19.00 у Центрі білоруської мови та культури імені Володимира Короткевича (кімната 111). Тема занять: "Одяг білорусів: історія і сучасність".

Приходьте та приводьте друзів! Білоруси й українці — сусідні народи, проте ми ще так мало знаємо одне про одного!

Надзя Старавойтава,
лектор з Білорусі,
доцент кафедри слов’янської філології,
літераторка


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024