Новини

 

Професор з Тель-Авіву Євген Ланда прочитав лекцію геологам

17.04.2015
14 квітня 2015 року в ННІ «Інститут геології» КНУ імені Тараса Шевченка в рамках туру «Почесний лектор Європи 2015» відбулася лекція професора університету Тель-Авіву Євгена Ланди на тему «Пастки і проблеми сейсмічної томографії» (Pitfalls and challenges of seismic imaging).




Лекційний тур «Почесний лектор Європи 2015» організований Товариством геофізиків-розвідників (SEG) та студентським осередком Kyiv University Geophysical Society при підтримці компанії Shell. Тур проходив з 29.01.2015 по 22.04.2015) в різних країнах Європи: Польща, Швеція, Норвегія, Данія, Німеччина, Франція, Англія, Нідерланди, Сербія, Румунія, Ізраїль, Росія та Україна (http://seg.org/hl).




Професор Євгена Ланда розповів про кілька способів поділу спільного хвильового поля на дві складові: дзеркальні відбиття і дифракції. Зображення розділені дифракційною складовою повного хвильового поля можуть підкреслити дрібні, але важливі геологічні об'єкти, що часто є невидимими після стандартної обробки сейсмічних даних. Було розглянуто спосіб пошуку модельно-незалежних сейсмічних зображень з використанням концепції квантової механіки. Було продемонстровано ідею континуального інтеграла Фейнмана для побудови сейсмічних зображень.









Євген Ланда зустрівся з деканом ННІ «Інститут геології» проф. В. А.Михайловим, співробітниками кафедри геології нафти і газу. Проректор з наукової роботи Київського університету проф. С.А. Вижва показав лектору «Лабораторний петрофізичний комплекс».







Інж. І к. О. М. Вакуленко і проф. В. А. Нестеровський продемонстрували найяскравіші експонати Геологічного музею. Євген Ланда залишився задоволений відвіданням Київського національного університету імені Тараса Шевченка і висловив бажання продовжити співпрацю.





З біографії Євгена Ланди.

Творчий шлях Євгена Ланди є прикладом подорожуючого дослідника. Він народився у Житомирі. Отримав ступінь магістра в галузі геофізики у Новосибірському університеті (1972), а докторську ступінь у галузі геофізики в Тель-Авівському університеті (1986).

Євген Ланда почав свою кар'єру в Новосибірську, Росія (раніше СРСР) в якості дослідника і старшого геофізика в Сибірській геофізичній експедиції. Після еміграції до Ізраїлю у 70-х роках, працював в Інституті Геофізики Ізраїлю, як дослідник, керівник науково-дослідної групи, і голова сейсмічного відділу (1981-2002).

В останній час був директором науково-дослідної групи з прикладної геофізики (OPERA) в По, у Франції, де брав участь у різних аспектах обробки сейсмічних даних, вивчав швидкість побудови моделі і часу, та відображення глибини. Його роботи зі швидкісної моделі методом інверсії когерентності зробили сильний вплив на сьогоднішні сейсмічні глибинні візуалізації технологічних процесів і сформували важливу частину пакета програмного забезпечення GeoDepth і був одним з засновників компанії Paradigm. Сьогодні, Ланда є членом консультативної ради Geomage і професором університету Тель-Авіву.

Останні з його наукових інтересів включають в себе використання невідбивної енергії для підвищення сейсмічної точності і томографії без знання точної інформації про швидкості. Він опублікував більше 60 статей в міжнародних журналах і книгу «За рамками традиційних сейсмічних зображень». Він є членом EAGE і SEG, де отримав нагороди «Краща стаття» (SEG, Заохочувальна премія, 2005) та EAGE премія Етвеша (2007 і 2009).




ННІ «Інститут геології»
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024