Новини

 

Освенцим - застереження для всього людства

09.04.2015
Рівно 70 років тому, 11 квітня 1945 року у Бухенвальді спалахнуло інтернаціональне збройне повстання проти гітлерівців. 11 квітня стало датою, відомою нині як Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Напередодні пам’ятного дня у Військовому інституті було відкрито виставку “Концтабір Освенцим – український вимір”. Виставка була створена на базі фондів Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років” із залученням матеріалів Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Державного архіву СБУ, родинного архіву художника З. Толкачова.




- Аушвіц пов’язав долі багатьох людей, ця зловісна назва є зрозумілою в різних кутках світу, і, найголовніше, залишається грізним застереженням для всього людства, - звернувся до курсантів голова Ради ветеранів Військового інституту Микола Дорохов.

Освенцим був одним із найбільших нацистських таборів, у якому винищення людей було поставлено на технологічну основу. Унікальність виставки полягає в тому, що вперше музейними засобами відтворено український аспект теми. Мовою фактів і музейних експонатів розповідається, як один із найбільших європейських народів страждав і боровся за власні життя та свободу.

Командування Військового інституту висловлює вдячність за допомогу в організації виставки співробітникам Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років”.






Військовий інститут

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024