Новини

 

Німецькі студенти дослідили десять тем про Україну

08.04.2015
Десять студентів із університету-партнера м. Регенсбург (Німеччина) в рамках багаторічного українсько-німецького Tandem-проекту, що цього року на конкурсних засадах отримав фінансову підтримку баварського земельного уряду, відвідали протягом останнього тижня березня КНУ імені Тараса Шевченка.




За час перебування в Києві німецькі студенти здійснили ряд екскурсій містом та ознайомилися з культурними пам’ятками — Києво-Печерською лаврою, музеями історії України та Чорнобильської катастрофи, картинними галереями, Оперним театром. Усе це допомогло німецьким колегам краще осягнути українську культуру та історію.

Втім, головною метою візиту була співпраця із українськими студентами різних спеціальностей — біологами, германістами, економістами, журналістами, істориками, міжнародниками, юристами щодо конкретних тем дослідження. Попередньо питання чи теми для своїх самостійних пошуків німецькі студенти отримали у ході зустрічей із представниками спільноти Регенсбурга, і зокрема від обербургомістра міста, редактора регіональної баварської газети, представників ряду громадських організацій. Дослідження мали абсолютно різну тематику — від питання української ідентичності, проблеми подолання корупції та війни на Сході і до мистецького відображення Революції гідності чи виявлення маловідомих наслідків Чорнобильської катастрофи.








У рамках дослідження українські студенти мали виступати для своїх німецьких тандем-партнерів і консультантами, і перекладачами, і організаторами різноманітних заходів — інтерв’ю, прес-конференцій, відвідання наукових і культурних центрів, зустрічей з експертами, політиками, громадськими активістами. Зокрема дуже цікавою та відвертою стала зустріч у політичному відділі Посольстві ФРН у Києві.
«Я вважаю, що подібний обмін інформацією дуже важливий для нас всіх, адже скільки є стереотипних уявлень про ту чи іншу країну, скільки є упереджених думок. І лише такі проекти, як наш, долають різноманітні бар’єри і сприяють зближенню народів», — розповіла німецька студентка Біргіт Шмьольц.




Після повернення студенти презентують громаді Регенсбургу свої напрацювання і найкращі з них будуть опубліковані в місцевих німецьких медіа.

Візит наших студентів до Регенсбурга планується з 26 липня до 2 серпня 2015 року.

Довідка: Tandem Project – спільний україно-німецький проект, що має на меті долати стереотипні уявлення про Україну та Німеччину шляхом проведення обмінів студентами Регенсбурзького та Київського імені Тараса Шевченка університетів. Керівниками та організаторами проекту, який здійснюється з 2012 року, є професор славістики Вальтер Кошмаль та доцент-історик Олександр Іванов.

Підготувала: Олександра Жаркова, студентка Інституту журналітики
Фото: автора, Іріс Регель, Ольги Золотаренко, прес-центру КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024