Новини

 

Філологи відзначили День незалежності Греції

01.04.2015
28 березня в Інституті філології відбувся урочистий захід з нагоди національного свята грецького народу – Дня незалежності. На ньому були присутні Надзвичайний та Повноважний посол Грецької Республіки в Україні п. Василіс Пападопулос, аташе посольства Грецької Республіки в Україні з питань культури п. Агапіос Калогноміс, аташе з економічних питань п. Димітрис Петропулос, професор Н. Ф. Клименко, доц. А. О. Савенко, носії грецької мови, що вчителюють у київській школі № 94 «Еллада» п. Костас Евангелінос та п. Афанасіос Галогаврос разом зі своїми учнями, члени грецького товариства м. Києва «Енотита» та його голова Дмитро Ліпіріді.








Організаторами заходу виступили викладачі кафедри елліністики. Під їхнім керівництвом студенти Інституту філології, які вивчають грецьку як першу та другу іноземну мову, підготували до виконання грецькі пісні, в яких оспівуються подвиги борців за волю грецького народу. Студенти виконали хором акафіст Пресвятої Богородиці — візантійський гімн, що став своєрідним оберегом повстання, зачитали текст присяги членів одеського таємного гуртка Філікі Етерія, що ставив перед собою мету підняти у поневоленій Греції повстання проти турецьких загарбників, декламували революційний марш грецького просвітника Ригаса Фереоса, ліричний вірш «Білявка» національного поета Греції, автора гімну грецької держави Діонісіоса Соломоса та виконали декілька народних танців.






Завідувач кафедри елліністики доц. А. О. Савенко зачитав власні переклади українською поезій Діонісіоса Соломоса, присвячені подіям грецької революції.




На завершення Надзвичайний та повноважний посол Грецької Республіки в Україні пан Василіс Пападопулос подякував організаторам заходу та студентам за чудове декламування грецьких віршів, бездоганне виконання пісень і танців та зазначив, що нашим студентам вдалося осягнути дух грецького народу, для якого свобода найважливіша за все. У цьому греки і українці так схожі.

Доц. А. А. Столярова






Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024